| Mobile | RSS

Közfoglalkoztatási és taós csalás – Két büntetőeljárás is indult az újszentiváni mutyik miatt

Tovább melegszik a talaj a korábban okirathamisítás miatt már elítélt Putnik Lázár újszentiváni polgármester lába alatt: a Szeged melletti kistelepülés önkormányzata működése kapcsán két ügyben is nyomozást folytat a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy helyi férfi azért tett feljelentést, mert a tudta nélkül közfoglalkoztatottként jelentették be és vették fel utána a támogatást, miközben ő alkalmazásban állt egy cégnél. További feljelentés mutat rá, hogy vélhetően nem egyedi esetről van szó, hanem tömegesen vehettek fel pénzt fantom közmunkások után. A hétvégén a Magyar Hang írta meg, hogy a helyi futballpályára felvett tao-támogatás felhasználásakor is történhetett visszaélés: a pénzt nem a pályázatban megfogalmazott célokra költötték, a vállalt és készre jelentett talajcsere, öntözőrendszer-kiépítés valójában nem történt meg. A PestiSrácoknak az MLSZ megerősítette a feljelentést, a NAV pedig azt, hogy két büntetőeljárás is folyamatban van az említett ügyekben, de részleteket nem árultak el. Úgy tudjuk, Putnikot már kihallgatták, de gyanúsítás még egyik ügyben sem történt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen nyomoznak.

Az újszentiváni polgármester múltja sem makulátlan. 2019-ben még a 2014-es választásokhoz kapcsolódó, négyszáz fantomlakos lakcím bejelentéséhez való asszisztálás miatt ítélték el közokirat-hamisításért. Ezt még pénzbüntetéssel megúszta, az újszentivániak pedig újraválasztották. A mostani ügy már nem fantomlakosokról és fantomszavazókról, hanem fantom közfoglalkoztatottakról szól. Egy újszentiváni férfi most azért tett feljelentést, mert a tudta nélkül közfoglalkoztatottként jelentették be és vették fel utána a támogatást, miközben ő alkalmazásban állt egy cégnél. Mint kiderült, jó eséllyel nem egyedül vele történt ilyen: Újszentiván Helyi Esélyegyenlőségi Programja szerint 2013 és 2017 között éves szinten legkevesebb hatvannégy közfoglalkoztatott volt a településen, miközben Putnik Lázár még a megkeresésünkre írt válaszában is azt írta: közmunkásaik száma egyik évben sem haladta meg a negyvenet.

Tömegével jelenthettek be embereket közfoglalkoztatottként és vehették fel az utánuk járó állami támogatásokat a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon – írtuk két hete, miután R. Roland, aki ma már Hollandiában él, megtudta: hónapokon át volt papíron közfoglalkoztatott a falujában, úgy, hogy ő közben főállású alkalmazott volt egy cégben. Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője több károsultról is tud, és kiegészítették a feljelentést, amelyek nyomán már folyamatban is van a büntetőeljárás ismeretlen elkövető ellen költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával.

SAJÁTOS ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM

Megszereztük Újszentiván Helyi Esélyegyenlőségi Programját, amelyből a bejelentett közfoglalkoztatottak pontos száma is kiderül. A táblázat szerint a legkevesebb közfoglalkoztatott 2013-ban volt, akkor is hatvannégy, és a számuk évről évre emelkedett, három éve már százhuszonöt embert jelentettek be.

Putnik Lázár megkeresésükre küldött válaszában – amely egy korrektúrázott dokumentum volt a jegyző e-mail címéről – hosszasan dicsérte saját eredményeit, a közfoglalkoztatási adatokról pedig állította, hogy az negyvennél sosem volt több. A polgármester az egész ügyet megpróbálta a volt fideszes országgyűlési képviselő nyakába varrni, aki az ellenfele volt az őszi önkormányzati választáson, de alulmaradt. Felvetésünkre, amelyben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az esélyegyenlőségi programjuk kissé más, jóval nagyobb számokat tartalmaz, már nem érkezett válasz.

TITOKZATOS, BEJELENTETT IDEGENEK

Közben a napokban a Magyar Hang nyomtatott kiadása is egyoldalas cikket közölt az újszentiváni eseményekről, a riport felidézi a korábbi büntetőügyet, amikor négyszázzal emelték meg a település lakosságát papíron. Megszólalt a lapnak olyan helybéli, akinek csak hosszas noszogatásra adta ki a hivatal, hogy kik vannak tudtuk nélkül az otthonába bejelentve, illetve volt olyan ember is, aki ismeretlen nevű idegeneknek szóló leveleket, nemzeti konzultációs íveket talált a postaládájában. Kiderült az is, hogy cikkünk megjelenése után a polgármester cáfolata és perrel való fenyegetése szórólap formájában a postaládákba is bekerült, ráadásul nem a fiktív közmunkások ügye az egyetlen, ami miatt fájhat a feje Putnik Lázárnak.

POSTAI SZOLGÁLTATÁSOK A POLGÁRMESTER PÁLINKAFŐZDÉJÉBEN

A több, mint érdekes céges ügyletekről már mi is beszámoltunk, bemutattuk, hogy a polgármesteri hivatal épülete egy klasszikus cégtemető, ahová tucatjával jelentették be az azóta kényszertörölt, megszűnt cégeket. A vállalkozások többsége – amelyek ma is fellelhetők az Optenben vagy székhellyel, vagy fiókteleppel az újszentiváni hivatal címén – még csak nem is helyiek; vezetőiknek, tulajdonosaiknak nincs köze a Szegedhez közeli faluhoz. Újszentivánon találtuk bejegyezve például az egyik csődbűncselekménnyel vádolt Szeviép-vezér fiai nevére bejegyzett céget is. Putnik ezt is hárította: megkeresésünkre lelkes magyarázkodásba kezdett, hogyan próbálják növelni a település bevételeit, és hogy ez a cégtemető-dolog nem is az ő saruk, hanem egy olyan vállalkozásé, amely helyiséget bérelt az önkormányzattól és visszaélt a jóindulatukkal. A Magyar Hang riportjában azt mutatta be, hogyan szűnt meg a helyi önálló posta, azaz költözött a postai szolgáltatás éppen a polgármester pálinkafőzdéjébe. Azt, hogy ez mennyire szabályos, egyelőre senki sem firtatta.

ELTŰNT TAO-PÉNZEK

Nem úgy, mint a futballpálya csak papíron megvalósult fejlesztését. A talajcserére és öntözőrendszer kialakítására elnyert tao-támogatást ugyanis úgy költötték el, hogy a vállalt fejlesztésből semmi sem valósult meg. Megkeresésünkre az MLSZ sajtóosztálya azt írta, büntetőfeljelentést tettek és az eljárás folyamatban van. Azon kérdésünkre már nem feleltek, hogy összesen mekkora összeggel nem tud elszámolni az Újszentiván SE, illetve az önkormányzat.

Az újszentiváni futballpálya. Fotó: magyarfutball.hu

KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS ÉS KÖZOKIRAT-HAMISÍTÁS MIATT NYOMOZ AZ ADÓHATÓSÁG

Szerettünk volna többet megtudni a NAV-tól a fenti ügyekről, de azt felelték, hogy folyamatban lévő eljárásokról nem adnak tájékoztatást. Kerestük a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészséget is, hogy megtudjuk, meggyanúsítottak-e már valakit, tettek-e indítvány bárki letartóztatására, de információink szerint nem. Felhívtuk Putnik Lázár ügyvédjét is, akitől azt kérdeztük, akár neki, akár ügyfelének a fideszezésen és lejárató akció emlegetésén kívül van-e érdemi mondanivalója akkor, amikor két nagyon komoly büntetőügyről van szó, amelyekben nyomozást folytat a NAV, de Mudra Zoltán finoman hárított, ügyvédi titoktartásra és szabályokra hivatkozva, vagyis hogy ügyfele beleegyezése nélkül semmit sem mondhat. Úgy tudjuk, hogy a közfoglalkoztatási program és a tao-pályázat ügyében is költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával folytat nyomozást az adóhatóság, Putnik Lázárt pedig egyelőre tanúként hallgatták meg mindkét eljárásban.

Vezető képünkön Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány felvételén

fecsego.eu/PestiSrácok

Leave a Reply 108 megnézve, 2 alkalommal mai nap |