< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Sport, White House / Blog article: Iránban kivégeztek egy világbajnok birkózót

| Mobile | RSS

Iránban kivégeztek egy világbajnok birkózót

SZERZŐ: 168 ÓRA / MTI

Bevallotta, hogy leszúrt egy embert egy tüntetés idején. Lehet, hogy a beismerő vallomását kényszerrel csikarták ki.

Kivégezték Iránban a birkózó világbajnok Navíd Afkarit azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta egy biztonsági őr meggyilkolásában a két évvel ezelőtti kormányellenes tüntetések során – közölte szombaton az iráni állami média, írja az MTI.

    Kázim Muszavi, a dél-iráni Fársz tartomány bíróságának elnöke szerint az ítéletet reggel hajtották végre a tartomány fővárosában, Sirázban, ahol 2018-ban az ítélet szerint egy demonstráció során Afkari leszúrta egy vízszolgáltató vállalat dolgozóját.

    Afkari beismerő vallomását az iráni állami média a múlt héten közvetítette, elemzők szerint azonban a felvétel nagyon hasonlított több száz másik vallomásra, amelyeket az elmúlt tíz évben a hatóságok vélhetően kényszerrel csikartak ki.

    A sportoló ügye nemzetközi visszhangot keltett, egyebek közt Donald Trump amerikai elnök is kegyelmet kért a 27 éves férfi számára. Az Afkari érdekében indult online kampány nyomán ismét felerősödtek a halálbüntetés eltörlését követelő hangok Iránban. Az ügyben felszólalt a jelenleg börtönben lévő, és az ott uralkodó rossz körülmények miatt csaknem egy hónapja éhségsztrájkoló Naszrin Szotudeh, Szaharov-díjas emberi jogi ügyvéd is, támogatásáról biztosítva Afkarit.

    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach megdöbbenésének adott hangot, elmondása szerint a szervezetet sokkolta a birkózó kivégzése. Jelezte: nagyon szomorú, hogy a kegyelemre vonatkozó nemzetközi törekvések nem érték el a céljukat

    “Gondolataink Navíd Afkari családjával és barátaival vannak” – írta a NOB elnöke.

    Egy sportolók érdekeit képviselő nemzetközi szervezet, a Játékosok Világszövetsége (WPA) korábban azt javasolta, hogy Iránt zárják ki a sport világából, amennyiben végrehajtják a Navíd Afkari elleni halálos ítéletet.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 621 megnézve, 1 alkalommal mai nap |