| Mobile | RSS

Első körben fideszes városoknak adnak pénzt Orbánék szemételtakarításra


Fotó: Népszava

A kormány 13 milliárd forintot különít el a “Tisztítsuk meg az országot!” nevű, a közforgalmú területek kitakarítását célzó “projekt” 2020 végéig tartó első ütemére – derül ki a hétfő esti Magyar Közlönyből.

A határozat szerint közreműködő szervezet a MÁV, a Magyar Közút, az állami erdészetek és nemzeti parkok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Pintér Sándor belügyminiszter javasolta “pilot”, illetve pályázaton kiválasztott önkormányzati helyszínek, valamint a Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter által – szintén pályázati úton – támogatott egyházak, illetve civil és gazdasági szervezetek. (Utóbbiak csak a hulladék szállítását és kezelését végezhetik.) A különböző lakosságszám alapján “pilothelyszínként” jelölik ki Csepelt, Kaposvárt, Esztergomot, Monort, Kapuvárt, Balatonfőkajárt, Füzért és Sümeget. (A tavalyi önkormányzati választásokon aratott ellenzéki előretörés ellenére az Orbán-kabinet csak kormánypárti polgármester irányította helyhatóságokat választott ki. Az lista egy, halványnarancssárga kakukktojása Balatonfőkajár független, bár kormánypárti politikusokkal sűrűn együtt mutatkozó polgármestere, Forró Zsolt.) A belügyminiszternek a forrás beérkezését követő 30 napon belül egymilliárdos keretű pályázatot kell kiírnia helyhatóságoknak. 

  • Fővárosi kerület, megyei jogú város és 40 ezres lakosságszám felett 20,
  • 25-40 ezer fő között 15,
  • 10-25 ezer fő között 7,
  • 5-10 ezer fő között 5,
  • 1-5 ezer fő között 3,
  • ezer fő alatt pedig 2

millió forintot nyerhet e célra egy település legfeljebb. Nagy István agrárminiszter 280 milliót költhet a hulladék-fóliasátrak begyűjtésére. Az októbertől az év végéig tartó második szakaszban a “pilothelyszínek” tapasztalatai alapján a közreműködő szervezeteknek el is kell takarítaniuk területükről a legcsúnyább halmokat. Legfeljebb 800 millióból megrendelnének egy hulladékradar nevű, bárki számára ingyenesen elérhető applikációt, amely adatai a közreműködő szervezetekhez vagy az érintett jegyzőhöz futnának be. A határozat egy, még a szokásosnál is nyakatekertebb pontja úgy összegezhető, hogy a szemétszedést főleg közmunkásokra bíznák. A munkák megszervezése, az applikációban jelzett szeméthalmok eltakarítása a közreműködő szervezetek felelőssége, amiként nekik kell gondoskodniuk az újabb kihelyezés megelőzéséről is. Az önkormányzatoknak be kell gyűjteniük az avart is. A munkák irányítására Pintér Sándor minisztériuma 50 milliót kap. Az elszámolás alapvetően utólagos (vagyis számla ellenében fizetnek), de azért előleg is igényelhető. Bár külön nevesítik a támogatható elképzelés-típusokat, a kormány más célokat is nevesíthet. A gyűjtés költsége nem haladhatja meg a szállítási és a kezelési igény 35 százalékát, illetve az ügyintézésre sem fordítható több az elnyert összeg 5 százalékánál. A tapasztalatokat a kormány részére Palkovics Lászlónak kell összegeznie, javaslatot téve a jövő évi módosításokra és költségvetésre. Bár a hosszú határozat számos újdonságot tartalmaz a kormányfő által már az év elején felvetett hulladékeltakarítási akcióterv kapcsán, mégis legalább annyira nevezhető foghíjasnak. Némiképp egyedül hagyják a “közreműködő szervezeteket” például abban, hogy miként szoktassák le a szabálytalankodókat az újabb szemétkihelyezésről. Korábban Boros Anita, az innovációs és technológiai tárca illetékes, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a téma kapcsán kilátásba helyezett ingatlanvédelmi, kamera- és sorompórendszer-támogatásokat. De nem tér ki a határozat az ügy kapcsán szintén emlegetett büntetőjogi szigorításokra sem. Várhatóan az sem könnyíti meg a végrehajtást, hogy könnyen összekeveredhetnek az – elképzelések mögött eddig álló – innovációs- és technológiai tárca, valamint a munkálatok irányítására most felkért belügyminiszter feladatai. 

Az ITM saját államtitkára kutatásaira is adott pénzt

Valóban Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára vezette azt a kutatócsoportot, amely mintegy 36 millió forintos támogatást kapott az ITM-től – ismerte el hétfőn a DK-s Arató Gergely kérdésére Schanda Tamás, a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára. Gyurcsányozással, sőt, Kókázással tűzdelt válaszában kifejtette: büszkék arra, hogy a kormány egy államtitkára állami vezetői beosztása mellett tudományos tevékenységet is folytat. Boros Anita ugyanakkor a kutatócsoport vezetéséről azóta lemondott, tiszteletdíját pedig a csoport fiatal tagjai számára ajánlotta fel. 

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 127 megnézve, 1 alkalommal mai nap |