< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság / Blog article: Már a digitális pénzre gondol a japán jegybank///Although the Central Bank of Japan has no plans to issue digital

| Mobile | RSS

Már a digitális pénzre gondol a japán jegybank///Although the Central Bank of Japan has no plans to issue digital

– SZERZŐ: 168 ÓRA – FORRÁS: MTI

Bár egyelőre nem tervezi digitális jegybankpénz kibocsátását Japán központi bankja, a 2021-es pénzügyi év elején elindítja a kísérleteket saját digitális pénzével.

A japán központi bank pénteken kiadott közleményében tudatta, hogy a tesztelés első szakaszában ellenőrzi a digitális jegybankpénz kibocsátásának, szétosztásának és a forgalomból való kivonásának a technikai lehetőségeit, majd pedig pilot projektet indíthat.

    A japán jegybank ugyan nem  tervezi egyelőre egy digitális jen kibocsátását, ám “a fizetési és elszámolási rendszerek stabilitása és hatékonysága biztosításának szempontjából szükségesnek tartja, hogy megfelelő módon felkészüljön” a körülmények esetleges megváltozására – írták a közleményben.

    A központi bank kevéssé tartja valószínűnek, hogy csökken a forgalom lévő készpénz mennyisége.

    “A forgalomban lévő készpénz mennyiségének csökkenése nélkül is, ha szükség lesz digitális valutára a fizetési és elszámolási rendszerek stabilitásának és hatékonyságának fokozásához, célszerű lehet digitális pénz kibocsátása a magán fizetési szolgáltatások támogatására” – mutatott rá a jegybank.

    A Bloomberg hírügynökség szerint a bejelentés arról tanúskodik, hogy a japán jegybank nem akar lemaradni más nagy központi bankok mögött, ideértve a kínai jegybankot, amely már hosszú évek óta tanulmányozza a digitális pénz kibocsátásának lehetőségeit, és néhány banknak már engedélyezte a digitális jüan belső tesztelését.

    Taro Aszo japán pénzügyminiszter februárban aggodalmainak adott hangot a kínai tervek miatt.

    Japán új miniszterelnöke, Szuga Josihide a digitalizációt tekinti kormánya egyik legfontosabb feladatának.  

    A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, készpénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt. Hasonlít a kriptodevizákhoz, amelyek bonyolult matematikai feladványok megoldásával jönnek létre, ámde egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt.

    A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 142 megnézve, 1 alkalommal mai nap |