| Mobile | RSS

Több mint 500 pszichológus akarja eloszlatni a tévhiteket a Meseország mindenkié című könyvről

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Több mint ötszáz pszichológus írta már alá azt az állásfoglalást, amelyben a szakma képviselői kiállnak a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett – szúrta ki a hvg.hu. A Labrisz kiadó könyvéről, amely akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, mikor Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta, mára a kormány több tagja, így Orbán Viktorminiszterelnök is úgy beszélt mint a homoszexuális propaganda eszköze, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig kiskorúak veszélyeztetésének eszközét látta benne. A pszichológusok célja az volt, hogy a kiadvánnyal kapcsolatos tévhiteket eloszlassák.

Mint írják, „az elfogadás ellentéte, az előítéletesség, az elfogadó közeg semlegessége az adott csoport dehumanizálásához és teljes kirekesztéséhez vezethet, míg a tőlünk különböző emberekkel való találkozás – főleg, ha pozitív színben tűnnek fel előttünk – növeli a másik csoport tagjainak elfogadását. Ebből kifolyólag e könyv a többségi társadalom gyermekei számára éppen azért fontos, hogy lássanak tőlük eltérő élethelyzetben lévő gyerekeket. Lássák, hogy az említett csoport tagjai hozzájuk hasonlóan sokfélék, és még ha bizonyos dolgokban különböznek is, sok vágyuk, küzdelmük és motivációjuk megegyezik.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy nincsenek olyan tudományos eredmények, amelyek „azt támasztanák alá, hogy a gyerekek LMBTQI+ emberekké válnak annak hatására, hogy találkoznak ebbe a csoportba tartozó emberekkel, akár személyesen, akár fikción keresztül”. Hangsúlyozzák azt is: LMBTQI+ embernek lenni nem deviancia, betegségként beszélni róla messzemenően szakmaiatlan, és tudatlanságról tesz tanúbizonyságot.

„A pszichológus szakma tiltakozó tagjai kijelentjük, hogy a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára. Emellett elhatárolódunk minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása” – áll az állásfoglalásban.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |