< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Sport / Blog article: MEGHALT A KILENCSZERES MAGYAR BAJNOK BOKSZOLÓ

| Mobile | RSS

MEGHALT A KILENCSZERES MAGYAR BAJNOK BOKSZOLÓ

ORIGO2020.10.20. 11:50

Életének 64. évében váratlanul meghalt a Budapesti Honvéd legendája, a világbajnoki ötödik és kilencszeres magyar bajnok Danyi Jenő. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke Bajkai István, és a teljes menedzsment őszinte részvétét fejezi ki Danyi Jenő családjának ebben a nehéz pillanatban – írja közösségi oldalán MÖSZ.

Danyi Jenő hatalmas ütő volt, rengeteg mérkőzése fejeződött be idő előtt, és sportpályafutása mellett hentesként is dolgozott. A legendás háromszoros olimpiai bajnok Papp László tanácsait megfogadva számos nemzetközi sikert ért el. 1974 és 1983 között kilenc alkalommal lett magyar bajnok, az 1980-as eseményt ki kellett hagynia.

1973-ban a jugoszlávok elleni csapattalálkozón szerepelt a junior magyar válogatottban, aholaz 1976-os montreali olimpiai ezüstérmese, Tadija Kacsar ellen győzelemmel mutatkozott be a nemzetközi porondon.

Az 1974-es junior Eb-t követően aranyérmes lett a Balaton Junior Kupán, amely egy roppant erős nemzetközi torna volt a maga idejében, majd a magyar bajnokságon is győzni tudott mindössze 18 esztendősen.

Második felnőtt magyar bajnoki címét 1975-ben szerezte, majd az angolok elleni csapattalálkozón a nemzeti válogatottban is bemutatkozhatott. 1976-ban a Dobó emlékversenyen lett aranyérmes,mielőtt újra megvédte volna magyar bajnoki címét

Az 1978-as világbajnokságon szerepet kapott a magyar csapatban. Az 1979-es kölni Európa-bajnokságon a legjobb nyolcig menetelt. A Honvéd Kupán 1980-ban ezüstöt, míg egy évvel később, valamint 1982-ben aranyat szerzett, pályafutása során szovjet, kubai és keletnémet klasszisokat is legyőzve.

Az 1982-es renói világbajnokságon a pontszerző ötödik helyen zárt a magyar csapat legeredményesebb ökölvívójaként.A finn Lasse Friman és a holland Gilbert Hallie legyőzésével jutott el a legjobb nyolc közé, ahol a későbbi világbajnok amerikai legenda, Mark Breland állította csak meg. Utolsó magyar bajnoki címét 1983-ban szerezte meg.

Nyugodj békében Barátom. Nagyon hamar elmentél.Pedig tartoztál nekem egy igérettel. hogy eljösz Szegedre és eltöltünk egy kellemes hétvégét. Beszélgetünk a bokszról, a győzelmekről, a csajokról.

Az öcséddel voltunk utoljára válogatottak, készültünk a Vasutas EU bajnokságra…a Népligetben! Sajnos eltörtem a hüvelykujamat… szertefoszlottak az álmaim…De majd ott fent meg és átbeszéljük…. A szegedi Bunyos Szegedi Dózsa

fecsego.eu/origosport

Leave a Reply 443 megnézve, 1 alkalommal mai nap |