| Mobile | RSS

Lengyelországban ma nyolcadik napja tömegtüntetések kezdődtek az abortusz-rendelet miatt, volt ahol abba sem hagyták (Folyamatosan frissítve)

OLKT.net

ÉLŐ közvetítés!

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2020 okt 30.

Tüntetés tegnap este Varsóban./kép. Reuters

Folyamatosan frissítve!

ÉLŐ közvetítés!


Összefoglaló

Varsó és Krakkó mellett Gdańskban, Gdyniában, Elblagban, Wroclawban, Kielceben, Torunban, Katoviczeben, Lublinban, Poznańban, Kołobrzegben, Olsztynban, Białystokban és Łódźban, és több mint 133 városban is utcára vonultak nők tömegei, hogy tiltakozzanak a nyolc napja kihirdetett alkotmánybírósági döntés ellen, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. Az elmúlt napokban országosan több mint 1,5 millióan vonultak utcára.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes. Ehelyett meg kell várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták meg, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.”

A döntés kihirdetése után gyakorlatilag már órákkal tüntetők ezrei lepték el az utcákat Varsóban és más városokban, és nyolc napja gyakorlatilag szünet nélkül folytatódnak a demonstrációk nagyobb és kisebb lengyel városokban egyaránt.

A demonstrálók a kormány lemondását is követelik. A köztársasági elnök is elítéli a rendeletet.

Az élő közvetítés itt nézhető.

Források. fakt.plpap.plGazeta WyborczaTV PoloniaSputnik PolskaTVN24


23:58

Kicsit csendesedett a lengyelországi helyzet.

Több városban maradnak a tüntetők akár több ezren is, de csendes és néma demonstrációt folytatnak, folyamatosan váltják egymást a demonstráló nők.

Sok városban molinókat készítenek a holnapi és a szombati tüntetésekre, mások zenét hallgatnak vagy éppen beszélgetnek. Sokan kempingszékeket is hoztak.

A Rendőrség több száz fővel biztosítja a tüntetések helyszíneit.

Reggel folytatjuk mi is.

Jó éjszakát.

23:35

Varsóban zúg a

JEBAĆ PiS

23:26

Több városban ismét maradnak éjszakára a tüntetők. Javarészt egyetemista nők, civil szervezetek és segítők.

Maradnak több ezres létszámban tüntetők Varsóban, Wroclawban, Lódzban, Gdanskban, Krakkóban, Lublinban, Szczecinben, Elblagban, Gdyniában, Katowiczeben és Poznanban.

23:20

Tíltakozó tüntetés holnap is.

23:15

Varsóban a tiltakozó vonulás jelenleg is tart, több tízezres létszámmal:

20:03

Ismét a gazdáké a főszerep Gdansk külvárosában.

Gazdálkodók traktorai vezették fel az új lengyel, szinte teljes abortusztiltás elleni tüntetést az északi Nowy Dwór Gdański kisvárosban. A felvonuláson a traktorokra „PiS-terror helyett szabadságot!” feliratot is kiraktak, utalva arra, hogy a kormány indítványára csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság a Szejm megkérdezése nélkül korlátozta a nők jogait azzal, hogy még beteg magzatok esetén sem engedélyezné a művi terhességmegszakítást.

De már tiltakozott egy bányász-szakszervezet is. A Sierpień ’80 elnöke, Bogusław Ziętek közleményében arról írt, a lépéssel a lengyel kormány „az évtizedek során sértetlen, társadalmi szerződést sértette meg”, amely szerint ilyen mértékben sohasem szólna bele a lengyelek életébe. A felháborodás mértékét nemcsak ez, hanem az is mutatja, hogy a hagyományos társadalmilag konzervatív, a katolikus egyházzal jó viszonyt ápoló lengyel szakszervezetek is kezdik megelégelni a konzervatív kormány túlkapásait.

Ráadásul a gazdálkodók, akik az elmúlt hónapokban útlezárásokkal tiltakoztak egy új, EU-s állatvédő törvény ellen, amit ellehetetlenítésként éltek meg, és a bányászok, akik szeptemberben sztrájkba kezdtek, mivel a kormány szerint immár feleslegessé vált néhány sziléziai szénbányát próbáltak a dolgozók helyzetének rendezése nélkül bezárni, most úgy érezték, az abortusztilalommal immár nemcsak ellenük, de a társadalom többsége ellen is támadást intéztek az állam vezetői.

Mindezzel az ország női és radikális baloldali szervezetei is így vannak, a városokban radikálisabb tiltakozási akciókra is sor került az alkotmánybíróság döntése után. Számos katolikus templomban tüntetők zavarták meg a vasárnapi miséket október 25-én, de ez történt a poznani székesegyházban is. Konstancin-Jeziorna városában pedig az életében az abortuszt és a védekezés más formáit is élesen ellenző, lengyel származású Szent II. János Pál pápa szobrát is vörös festékkel öntötték le ismeretlenek.

19:12

Kaliszban is tömegek vannak az utcán.

19:00

Tüntető férfi Krakkóban a Jubilat téren.

Abortusz rendelet és törvény miatti tüntetés Krakkóban./Kép. fakt.pl

18:11

Varsóban folyamatosan gyülekezik a tömeg.

A belvárosban és a központi pályaudvar környékén kb. 240 ezer ember tüntet.

17:27

Tiltakozók drónfelvételről Krakkóban ma délután. A tömeg létszáma közel 200 ezer fő.

17:09

Atrocitások Gdanskban a tüntetők és a rendőrök között

1 férfit és egy nőt előállítottak, mert fogasokkal és kövekkel dobálták meg a sorfalat álló rendőröket. a rendőrök ezen kívül könnygázt is alkalmaztak, mert a tömeg az utasításokra nem volt hajlandó reagálni. A gdanski tüntetésen becslések szerint több mint 70 ezren vannak. A szomszédos Gdyniában és Sopotban is 50 ezer feletti a létszám.

Női sztrájk. A rendőröknek közbe kell lépniük (PAP)

17:04

Gdyniáben egy szélsőjobbos 64 éves férfi késsel megvágott egy civil tüntetőt

A 64 éves férfi, aki megtámadott egy csoportot, akik visszatértek a gdyniai női sztrájkból, két vádat emeltek ellene. Az ügyészség kérésére a bíróság úgy döntött, hogy a 64 éves férfit három hónapra letartóztatja. A rendőrség körözést adott ki a férfi ellen, akit két biztonsági kamera is rögzített. Beazonosítása megtörtént.

Az ügyet először a Trojmiasto.pl írta le.

16:49

A lengyel miniszterelnök kéri, hogy ne legyen tüntetés!

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatója a Nemzeti Stadionban.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a csütörtöki konferencián azt kérte, hogy

Fellebbezés kér a kormány a pénteki tüntetésre

A Nemzeti Női Sztrájk bejelentette, hogy egy országos felvonulást tartanak a fővárosban pénteken – a legnagyobb tiltakozás a mai napig döntése után a TK által vezetett Julia Przyłębska.

Morawiecki, amikor megkérdezték, hogy a járványok biztonsága érdekében a péntekre tervezett tüntetések törlését kéri-e, így válaszolt: “Nagyon melegen kérem ezt, a járvány és a COVID-19 miatt, mert ez veszélyezteti az idősek életét, de a fiatalabbak is halnak meg.

A miniszterelnök szerint a 70 év feletti idősek különösen veszélyeztetettek. akik nem nyújtanak szakmai munkát. “Ők az otthonukban, és ha valaki találkozik velük a hétvégén azokkal az emberekkel, akik fertőzöttek, ez közvetlen veszélyt jelent az életükre,” tette hozzá.

– Védjük meg az időseket, a társadalmunkat, az anyáinkat, az apáinkat, a nagyszüleinket, hogy élhessenek és nyilvános vitát folytathassanak – sürgette a miniszterelnök.

15:45

3 milliós országos tüntetést és sztrájkot szerveznek Lengyelországban, a mag Varsó lesz

A Nemzeti Nősztrájk képviselői bejelentették, hogy a lengyel fővárosban pénteken nagyszabású tüntetést terveznek varsói szlogen nelkül. Jelezték, hogy a tüntetők három helyen gyűlnek össze: a Miniszterelnöki Hivatal előtt az Ujazdowski sugárúton, a Vár téren, valamint a Zawisha téren, majd egy menetbe olvadnak össze.

Október 22-én a Julia Przyłębska vezette Alkotmánybíróság kimondta, hogy az abortuszhoz való jog súlyos és visszafordíthatatlan magzati károsodás esetén alkotmányellenes. Egy hete tüntetések zajlanak számos lengyel város utcáin, szemben egy ilyen bírósági döntéssel.

“Varsóba”

A női sztrájk országos képviselői csütörtöki sajtótájékoztatón ismertettek egy cselekvési tervet a következő napokra.

Beszámoltak arról, hogy a lengyel fővárosban pénteken nagyszabású tüntetést terveznek a “Varsóért” szlogen alatt. Jelezték, hogy a tüntetők három helyen gyűlnek össze: a Miniszterelnöki Hivatal irodája előtt az Ujazdowski sugárúton, a Vár téren, valamint a Zawisha téren, azaz a “legközelebb a gonosz helyéhez, a Novgoza utcában található PiS székhelyéhez”.

Mint mondták, egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a felvonulás célja, amelyet a fent említett helyekről induló három kisebb felvonulás kombinációja fog létrehozni. “Valószínűleg valamikor Varsóban fogunk kapcsolódni” – tették hozzá.

– Vasárnap a Konzultatív Tanács ülését tartjuk, hétfőn mindenkit blokádokra hívunk, szerdán pedig mindenkit meghívunk a szolidaritás láncolatába – folytatta Marta Lempart.

“Emlékezzünk arra, hogy a hatalom mindig kevesebb, mint a szabadságért harcoló polgárok.”

Az OSK Klementyn Suchanov egy másik képviselője “a tüntetéseken való gondoskodást” szorgalmazta. – Holnap nagy felvonulás lesz Varsóban, és álarcok felvonultatására szólítunk fel. Azok, akik nem viselnek maszkot fogják kérni, hogy hagyja el a felvonulást, mondta.

“Provokációra számíthatunk, ezért azt javaslom, hogy tartsunk össze, hogy megpróbáljuk feloldozni ezeket a helyzeteket” – folytatta.

“Ne feledjük, hogy a hatalom mindig kevesebb, mint a polgárok, akik harcolnak a szabadságért,” Lempart hozzá.

14:09

Krakkóban összetűzés a rendőrök és az egyetemista nők között.

3 embert vettek őrizetbe.

via. krakowcityguide.pl

14:05

Szczecinben és Elblagban is már több mint 40 ezren vonultak utcára.

Képriport.

13:52

Wroclawban az egyetemisták is már utcára vonultak.

A becsült tömeg már elérte a 60 ezer főt.

kép. TVN24

13:11

Lódzban is gyűlik a tömeg.

A Gazetta Agencja szerint már több mint 25 ezren vannak az utcákon.

12:47

A nemzeti ügyész felszólította a tömeget, hogy hagyják abba a tömegtüntetéseket

Bogdan Święczkowski nemzeti ügyész arra utasította a regionális ügyészeket, hogy “haladéktalanul végezzenek tevékenységeket és hozzanak eljárási döntéseket” a lengyelországban zajló tüntetésekkel kapcsolatos ügyekben – a TVN24 riportere által elért dokumentumok szerint.

Október 22-én a Julia Przyłębska vezette Alkotmánybíróság kimondta, hogy az abortuszhoz való jog súlyos és visszafordíthatatlan magzati károsodás esetén alkotmányellenes.

Már egy hete számos lengyel város utcáin tüntetések zajlanak, és ellenzik ezt a bírósági döntést. Több tízezer embert gyűjtenek össze, és a jelenlegi korlátozások mellett a nyilvános gyűléseket öt emberre kell korlátozni.

A nemzeti ügyész “azonnali cselekvést és döntéseket” adott ki a tüntetésekről

Bogdan Święczkowski nemzeti ügyész kedden levelet küldött a regionális ügyészeknek. A TvN24 riportere elérte a tartalmát.Święczkowski elrendelte, hogy az ügyészek, akik vizsgálja cselekmények “kapcsolatos illegális összejövetelek”. Többek között arra utasította őket, hogy “haladéktalanul cselekedjenek és hozzanak eljárási döntéseket”.

Święczkowski levelében említett tiltott cselekmények közé tartozik a tisztek testi épségének megsértése, a tisztek sértegetése, a tulajdon elpusztítása vagy a vallási érzések sértegetése azáltal, hogy nyilvánosan megsérti a vallási imádat egy tárgyát vagy egy vallási szertartások végrehajtására szánt helyet.

Az országos ügyész hozzátette, hogy “a részvételre való felbujtásra vagy felbujtásra való felbujtást vagy felbujtást megszervező személy magatartását ” “sok ember életére vagy egészségére járványügyi kockázat okozásával veszélyeztető magatartást” kell értékelni.

12:09

Gyülekezik a tömeg több lengyelországi nagyvárosban.

Képriport Krakkóból és Varsóból.

képek. TVN24

11:24

Az éjszaka Gdyniában maradó közel 3 ezer tüntető ismét elindult a belváros felé, hozzájuk egyre többen csatlakoznak.

ÉLŐ kép a helyszínről.

Folytatódó tömegtüntetés Gdyniában is./Kép. Twitter/tvn24.pl

11:19

Gyülekező tömeg Varsóban!

Az éjszaka ott maradt 10-15 ezer javarészt egyetemista tüntetőkhöz mostmár elkezdtek visszatérni a hazatérő nők és férfiak egyaránt.

Varsóban hatalmas a rendőri készültség.

11:13

Itt a fénykép a késes támadóról Wroclawban.

forrás és fotó. Gazetta Agencja

11:00

Gdanskban már készülődnek ismét

Lengyelországban – a közel egy hete tartó tüntetéshullám mellett – közintézmények, magáncégek és egyetemek dolgozói sztrájkoltak szerdán országszerte, hogy az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozzanak.

Több nagyvárosban elmaradtak egyetemi órák, a gdnaski egyetem rektora még a tanítási szünetet is elrendelte. Varsóban a tüntetők körbevették annak az ultrakonzervatív civil szervezetnek a székhelyét, ami az „LMBT-mentes övezetek” bevezetéséért lobbizott, valamint megpróbáltak bejutni a Szejmbe, azaz a lengyel parlament alsóházába. Ezen kívül több ezres tüntetések voltak Poznanban, Krakkóban és több lengyel nagyvárosban is.

08:44

Újabb mottó

„Női pokol”;”Az én testem ≠ A te vallásod”;”Abortusz határok nélkül”

08:02

Von der Leyen: Az erős nők jogai értékesek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője a tüntetésekről beszélt, hangsúlyozva, hogy az erős nők jogai előrelépést jelentenek, és nem szabad visszavonni őket.

“A haladást nehéz elérni, de könnyű elveszíteni. Az erős nők jogai olyan értéket és olyan eredményt jelentenek, amire Európának büszkének kell lennie. Előre kell lépnünk, nem hátra”

– írta a Twitteren.

Hozzátette, hogy “a visszafelé haladás nem opció egy olyan kontinens számára, amely meg akarja nyerni a jövőt”.

06:15

Kopaszra borotvált, feketébe öltözött férfiak támadtak Wroclawban az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó nőkre, jelentette a Gazeta Wyborcza, aminek a tudósítóját szintén megtámadták a városban.

A lap beszámolója szerint elsőként a közösségi médiában terjedtek figyelmeztetések a várható támadásokról. Egy tüntető posztolta, hogy több tucat “náci” a vasúti sínek közti szórt kövekkel tömte ki a zsebét és “balhézni készül”. Nem sokkal később úgy húsz, feketébe öltözött, kopaszra borotvált férfi támadt az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó, javarészt nőkre Wroclaw belvárosában, a Krasinski utca és a Traugutt körút kereszteződésénél.

Kövekkel és római gyertyákkal támadtak a tüntetőkre. Nem sokkal később innen pár száz méternyire, a folyó túlpartján a Katedralna utcánál arcukat fekete kendővel takaró huligánok rohanták le a tüntetőket, és verték meg többüket a rendőrök szeme láttára. “Ez a pszichopata banda épp megtámadta a sógoromat, aki a barátnőjével vonult a tömegben. Egy kopasz gyerek odarohant hozzá, és kiverte a fogát!” – írta egy tüntető a Facebookon.

A feketeruhás huligánok Wroclaw történelmi belvárosában, a dominikánus székesegyház közelében is tüntetőkre támadtak, itt egy csapat motoros sietett az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozók segítségére.

A feketébe öltözött kopaszok a Wyborcza tudósítóira is rátámadtak. Magda Koziołt hasba vágták és a földre lökték, Joanna Urbańska-Jaworska kezéből pedig kiütötték a kamerát, amit aztán a nyakából is leszakítottak volna, ha az abortuszjogaikért tüntetők tüntetők nem sietnek a segítségükre, és kergetik el a támadóit. “Csoportban mozogtak, és nem tetszett nekik, hogy filmezzük őket. Ránktámadtak” – mesélte Urbańska-Jarowska az incidensről, amit egy képsorozat is megörökített.

Kozioł ehhez annyit tett hozzá, hogy a támadók egy pillanatig sem hezitáltak azon, hogy éppen nőket verjenek.

A Wyborcza beszámolója szerint ezután a huligánok gázzal támadtak a tiltakozókra, majd a piactéren rudakkal vertek meg egy tiltakozó férfit. Később késelésről is érkezett hír, az Anarchista Szövetség szerint egy tiltakozót, miután bottal leütöttek, az arcán megvagdosták.

A Wyborcza kérdésére a rendőrség elismerte, hogy több riasztást is kaptak a támadásokról, de előállításokról nem tudtak beszámolni. A rendőrség szóvivője arra hivatkozott, hogy áldozatoktól nem érkezett feljelentés.

Lengyelországban a szélsőjobboldali kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság a múlt csütörtökön törölte el az abortusztörvény azon részeit, amely megengedte a sérült, maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését. A törvény eleve az egyik legszigorúbb volt Európában, az alkotmánybíróság döntésével pedig gyakorlatilag ellehetetlenült az abortusz, az kizárólag két esetben engedélyezett most: ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat erőszakban fogant. Ez utóbbi esetben is csupán a terhesség 12. hetéig engedélyezett a művi vetélés.

Az alkotmánybíróság döntése azonnal heves tiltakozásokat váltott ki az egész országban.

05:13

Rendőrség: nem kaptunk hivatalos értesítést

A wroclawi Rendőrkapitányság közleményben tudatta, hogy a rendőrök több tüntetést is szerveztek a városban.

“Az a legtöbb esetben békések voltak. A rendőrök azonban jelzéseket kaptak olyan helyzetekről és incidensekről, amelyek nek a tüntetések során kellett volna bekövetkezniük. Az egyenruhások minden alkalommal átnézték ezeket a jelentéseket, és megfelelő lépéseket tettek azok ellen, akik részt vehettek bennük”

– olvasható a közleményben.

A wroclawi rendőrség közlése szerint a rendőrök 180 ember személyazonosságát azonosították és azonosították, köztük a Kazimierz Wielki utca, a Traugutt utca, a Dominikai tér és az Ostrow Tumski térségterületén. Hozzátette, hogy a rendőrök is biztosítják a megfigyelést ezeken a helyeken.

03:45

képek. TVN24

03:22

Atrocitások voltak Wroclawban

Egy csapat kopasz szélsőjobbos férfi elzárta a menet útvonalát.

Részletek később.

Folyamatosan frissítve!

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |