| Mobile | RSS

Fontos kérdésre nem ad választ a kormány – Sokak élete múlhat ezen!

Írta G. Kovács Károly -2020-11-02   

Orbán

Az MSZP európai parlamenti képviselője nagyon kiakadt a Fideszre, mivel szerinte egyenes válaszok helyett, még a legfontosabb kérdésekben is csak terelnek. Most közleményben szólította fel a kormánypártot, hogy válaszoljanak!

Ujhelyi István vasárnapi online sajtótájékoztatóján kijelentette:

“Torkig vagyunk a kormány hazugságaival és ígéreteivel, ezért felszólítjuk őket, hogy tegyék végre világossá:

GARANTÁLJÁK-E A KÖZPÉNZBŐL BESZEREZNI KÍVÁNT COVID-VAKCINÁK INGYENESSÉGÉT VAGY SEM?!”.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán legutóbbi rádióinterjújában azt mondta, december végén megérkezhet a koronavírus elleni első adag vakcina Magyarországra, amelyet elsőként a krónikus betegek és a veszélyeztetett idősek fogják megkapni. Ujhelyi szerint a fideszes propagandával ellentétben a kormány még arra sem volt képes felkészülni, hogy a rutinszerűen megérkező influenza elleni oltásokat megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítani tudja a lakosság számára.

EBBŐL PEDIG JOGOSAN VETŐDIK FEL A KÉRDÉS, MIKÉNT AKARJA ELLÁTNI EZT A KOMOLY FELADATOT A KORMÁNY, HA MÉG AZ INFLUENZA ELLEN SEM VOLT KÉPES NORMÁLISAN FELKÉSZÜLNI.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak azt is nyilvánosságra kellene hoznia, hogy mikor és milyen átoltási stratégia mentén fogják garantálni a biztonságos COVID-vakcinát az arra jelentkezőknek.

“NEMZETI SORSKÉRDÉS, HOGY AZ OLTÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS INGYENES LEGYEN ÉS NE VALAMIFÉLE PROTEKCIÓ, VAGY PÉNZBELI SORONKÍVÜLISÉG MENTÉN LEGYEN ELÉRHETŐ”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Az Európai Bizottság az elmúlt napokban jelentette be, hogy meghatározták a nemzeti oltási stratégiákhoz szükséges lépéseket és közös jelentéstételi platformot fognak létrehozni Brüsszelben a jobb koordináció érdekében. Ujhelyi István a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a napokban írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz az oltási stratégiával és a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban, amelyre válaszul Dömötör Csaba államtitkár azt közölte: a magyar kormány csatlakozott az Európai Bizottság által elindított közös uniós oltóanyag-beszerzési mechanizmushoz és amennyiben a megfelelő oltóanyag elkészül, hazánk 13 milliárd forint ellenében 6,5 millió vakcinához jut majd.

Az MSZP politikusa támogatandónak nevezte, hogy a kormány részese az uniós beszerzési folyamatoknak, ugyanakkor éppen ezért szerinte feleslegesek a kormányzati “haveri fürkészek és portyázók” Unión kívüli, orosz és kínai, egyelőre bizonytalan minőségű oltóanyag-bizniszei.

Ujhelyi rámutatott arra is, hogy az Európai Bizottság szóvivője épp a minap tette egyértelművé, hogy az európai polgárokat csak olyan vakcinával olthatják be, amely uniós engedélyt kapott; a Bizottság pedig már hat céggel le is kötött az európai polgárok számára összesen egymilliárd COVID-vakcinát.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy sokadik alkalommal kérte hiába a kormányt, hogy válaszoljon a leendő vakcina ingyenességével kapcsolatban, erre Dömötör Csaba sem tett egyértelmű kijelentést a válaszlevelében. Ujhelyi ezért ismét felszólította a kabinetet, hogy tegyen mielőbb egyértelmű nyilatkozatot a közpénzből beszerzésre kerülő COVID-oltás ingyenességéről.

fecsego.eu/PestBulvár

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |