| Mobile | RSS

Bosszúhadjárat indult Európa ellen

Buzna Viktor

BUZNA VIKTORKÖVETÉS2020.11.03. 10:35

Jól szervezett terrortámadásra profi ellentámadást indítottak az osztrák hatóságok Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint. Az Indexnek nyilatkozó szakértő elmondta, a szélsőségesek bosszúhadjáratot hirdettek Európa ellen, a biztonsági szolgálatok összehangoltan dolgoznak a támadások elhárításán.

powered by Rubicon Project

Európa több pontján, Németországban és Brüsszelben is terveztek merényleteket szélsőséges iszlamisták – mondta el az Index megkeresésére Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. A szakértőt a hétfő éjjel, Bécsben történt merényletsorozattal kapcsolatban kerestük meg, az utcai lövöldözések, robbantások négy civil áldozatot és számos súlyos sérültet követeltek. Kis-Benedek József hangsúlyozta, egyelőre viszonylag kevés részlet derült ki a támadásról, azt ugyanakkor az osztrák fellépésből kiderült, hogy felkészültek a merényletre.

„ELKÉPESZTŐEN OLAJOZOTT VOLT A KORMÁNYSZERVEK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS A KÖZTÁJÉKOZTATÁS IS. EZT ÍGY KELL CSINÁLNI”

– értékelte a fellépést Kis-Benedek. A műveletet a bécsi belügyminisztérium fogja össze, amely villámgyorsan reagált: perceken belül helyszínre ért az osztrák rendőrség különleges alakulata, a WEGA, illetve a közvetlenül a BM-nek jelentő kommandós egység, a Cobra is. De a helyzet profi kezelésére utal az is, hogy több elkövetőt is elfogtak, illetve jelenleg is hajtóvadászat zajlik a szökésben lévő terroristák felkutatására.KAPCSOLÓDÓ

A Mohamed-karikatúrák állnak a bécsi pokol hátterében?

18+

A Mohamed-karikatúrák állnak a bécsi pokol hátterében?

A franciaországi terrorhullámal hozza összefüggésbe a bécsi sajtó az összehangolt merényletet. Az egykori palesztin terror rémképét is felidézik.

A SZAKÉRTŐ SZERINT AZ OSZTRÁK HATÓSÁGOK FELLÉPÉSE SZERVEZETT ELLENTÁMADÁS VOLT.

Kis-Benedek József hozzátette, a merényletsorozatra számítani is lehetett, miután szélsőséges iszlamisták bosszúhadjáratot hirdettek Mohamed próféta megalázása miatt. Így értékelték ugyanis azt, hogy Franciaország államfője, Emmanuel Macron korábban kiállt az európai értékek, így a Mohamed prófétán viccelődő Charlie Hebdo hetilap karikatúráinak szabad közlése mellett. Macron az október végén lefejezett francia tanár temetésén elítélte a szélsőséges iszlám akcióit, beszédét támadássorozat követte: Nizzában és Avignonban is több embert meggyilkoltak iszlamista szélsőségesek.KAPCSOLÓDÓ

Emmanuel Macron: iszlamista terrorista merénylet volt a tanár lefejezése

18+

Emmanuel Macron: iszlamista terrorista merénylet volt a tanár lefejezése

Az egyik állampolgárunkat azért ölték meg, mert a szólásszabadságról tanított a diákjainak – mondta az államfő.

13Galéria: Terrortámadás Bécsben: három civil meghaltFotó: Joe Klamar / AFP

Ezzel kapcsolatban Kis-Benedek elmondta, az elmúlt időszakban számos merényletet hiúsítottak meg biztonsági szervek, közvetlenül a bécsi támadással kapcsolatban Brüsszelben és Németországban is merényleteket terveztek. A szakértő szerint a készültséget indokolja az is, hogy a bécsi támadás során a merénylők már sokkal felkészültebbek voltak. 

„A VÁROS HAT PONTJÁN TÁMADTAK LŐFEGYVEREKKEL, KÖZÖTTÜK GÉPKARABÉLLYAL ÉS ÖNGYILKOS ROBBANÓÖVVEL. TÖBB HELYEN TALÁLT A RENDŐRSÉG ELŐKÉSZÍTETT ROBBANÓANYAGOT IS″

– mondta Kis-Benedek. Ezeknek a fegyvereknek és robbanószerkezeteknek használata azért is különösen aggályos, mert beszerzésükre csak magasan szervezett bűnözői csoportok képesek. 

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |