< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: EXKLUZÍV – Helyszíni riportunk a terror sújtotta Bécsből: A vért felmosták az utcáról, de a megrázkódtatás maradt//EXKLUZIVNĚ – Naše zpráva na místě z terorem zasažené Vídně: Z ulice byla vymyta krev, ale šok zůstal

| Mobile | RSS

EXKLUZÍV – Helyszíni riportunk a terror sújtotta Bécsből: A vért felmosták az utcáról, de a megrázkódtatás maradt//EXKLUZIVNĚ – Naše zpráva na místě z terorem zasažené Vídně: Z ulice byla vymyta krev, ale šok zůstal

– SZERZŐ: MOHOS MÁTÉ

Csend és feszültség honolt Bécs utcáin a kedd esti terrortámadás utáni reggelen. Több elkövető még szabadlábon van, de az emberek már sietnek a dolgukra, csak a helyszínt körülvevő negyed változott szellemvárossá. Helyszíni riport.

Kedden hajnalban már megindult az élet a Schwedenplatz környékén: a Wien folyó melletti forgalmas utcán százak siettek munkába, ahogy a megnyitott metróállomáson is. Innen alig pár méterre már teljesen más arcát mutatta Bécs. A tűzoltók a vért mosták fel a járdáról, miközben a város egyik központi részét teljesen lezárta a rendőrség. Több saroknyi távon sárga szalagok és pattanásig feszült kommandósok kerítik körbe a területet. A földön, közel hozzánk egy eldobott elegáns kesztyűpár hever egy forgalmi bólya mellett, szólnak, hogy ne fotózzuk le, bizonyíték.

„Bécset nem ilyen városnak ismertem meg” – mondta a René nevű járókelő, aki a közelben töltötte a hajnalt. „Ez egy békés hely.”

Fotó: Lakos Gabor

A városban előző este, a járványintézkedések szigorítása előtti utolsó nap tört ki a káosz. Egy kedvelt szórakozóhelyet támadott meg több terrorista, automata fegyverekkel és pisztolyokkal felszerelkezve. A támadók válogatás nélkül lőttek mindenkire a közelben, három ember meghalt, és legalább tizenöten megsebesültek.

„Látni lehetett a videókon, amiket azóta már eltávolítottak a közösségi médiából, hogy egy ember tetőtől talpig fehérben, egy automata fegyverrel végigmegy az éttermen, találomra lelő egy vendéget, majd később amikor visszafele jön, látja, hogy még él, és pisztollyal is többször belé lő” – meséli egy itt élő magyar nő, aki a szomszédságban tartózkodott kedd este.

„Ha az az étterem zárva lett volna, ahová mi mentünk, valószínűleg én is a támadás helyszínén kötök ki.”

Az egyik elkövetőt az este nyolc körül történt akció után röviddel lelőtték a rendőrök, de társaira még vadásznak. Egy ilyen műveletbe botlottunk bele mi is a Raiffeisenbank helyi központjánál, alig száz méterre a terrorakció helyszínétől. A toronyház elsötétített ablakai mögött tucatnyi kommandós menetelését lehetett látni, míg legalább ugyanannyi társuk csőre töltött fegyverekkel, készenlétben állt az épület előtt. Mikor megpróbáltunk közelebb kerülni hozzájuk, parancsnokuk ellenállást nem tűrő hangon ránk kiabált, hogy töröljük az eddig készített képeinket és álljunk tovább, majd durván meg is lökte a kérdéseket feltevő kollégánkat.

Fotó: Lakos Gabor

A hatóságok egyébként csak úgy hemzsegnek a városközpontban. A környékbeli épületeket biztosító osztagokon túl a támadások helyszínén is nagyjából tíz méterenként látni egy állig felfegyverzett őrjáratot. Egy némileg segítőkészebb rendőr elmondta, hogy a helyzettel még ők sincsenek teljesen tisztában: nem tudni pontosan, hány elkövetőt keres a rendőrség, kiket gyanúsítanak, illetve mi várható a következő percekben, órákban, hiszen amíg kézre nem kerítik az elkövetőket, az egész városban óriási a veszély.

„Csak idő kérdése volt, hogy itt is megtörténik valami ilyesmi”

– véli magyar forrásunk. „Pont, mint a világjárvány kapcsán. Ráadásul a tegnapi volt az utolsó nap, amikor az emberek elhagyhatták a házukat, és élvezhették a szép időt a teljes lezárás előtt. Szerintem direkt erre a napra időzítették a támadást, és nem is véletlenül.”

Azt is elmondta, hogy az éjszaka alig tudott aludni a helikopterek hangjától, valamint az a tudat sem segített, hogy egy ilyen szörnyűség történt szinte közvetlenül az ablaka alatt pont azon a napon, ami talán az év utolsó felhőtlenje lehetett volna.

Hiába indult be látszólag az élet, az utcákon valószínűleg rég honolt akkora némaság, mint kedd reggel. Ám Bécs csendes szíve körül immár egy várt, és egy váratlan karanténba zárva indul újra az élet – vagy próbál.

fecsego.eu/168óra

EXKLUZIVNĚ – Naše zpráva na místě z terorem zasažené Vídně: Z ulice byla vymyta krev, ale šok zůstal

  1. listopadu 2020 | pošta Ústavní soud, Aktuální zprávy, Události, Soud / Státní zastupitelství / Soudní rada v Szegedu, Ministerstvo EE, Obrázky života / bulvár, Tiskové středisko EU, europarl.europa.eu/news/cs, europarl.hu, Chattering News, Blog šéfredaktora, Veřejný život, Maďarský helsinský výbor, Szegedský soudní dvůr, Bílý dům
  • AUTOR: MÁTÉ MOHOS

V ulicích Vídně bylo ráno po úterním nočním teroristickém útoku ticho a napětí. Několik pachatelů je stále na svobodě, ale lidé již spěchají, aby si svou věc udělali, pouze sousedství obklopující scénu se stalo městem duchů. Zpráva na místě.

V úterý na úsvitu už kolem Schwedenplatzu začal život: stovky lidí spěchaly do práce na rušné ulici podél řeky Wien i na otevřenou stanici metra. Jen o pár metrů dál ukazovala Vídeň úplně jinou tvář. Hasiči spláchli krev z chodníku, zatímco centrální část města byla policie zcela uzavřena. V několika rozích je oblast obklopena žlutými stužkami a komando ovládaným akné. Na zemi, blízko nás, leží vyhozený pár elegantních rukavic vedle dopravní bóje, říkají, že se nemá fotografovat, důkaz.

“Neznal jsem Vídeň jako takové město,” řekl kolemjdoucí jménem René, který poblíž svítal. „Je to klidné místo.“

Foto: Resident Gabor

Večer vypukl ve městě chaos, poslední den před vypuknutím epidemie. Zaútočil na populární noční klub vybavený několika teroristickými, automatickými zbraněmi a pistolemi. Útočníci bez rozdílu stříleli na všechny v okolí, zabili tři lidi a nejméně 15 zranili.

“Na videích, která byla od té doby odstraněna ze sociálních médií, jste viděli, že muž chodí po restauraci od hlavy po paty v bílé barvě s automatickou zbraní, náhodně střílí hosta a později, když se vrátí, vidí, že je stále naživu a se zbraní několik střílejte, “říká zde žijící Maďarka, která byla v úterý večer v sousedství.

„Kdyby byla restaurace, do které jsme šli, zavřená, pravděpodobně bych skončil na místě útoku.“

Krátce po akci kolem osmé večer byl jeden z pachatelů zastřelen policií, ale jeho kamarádi jsou stále pronásledováni. Na takovou operaci jsme narazili také v místním ředitelství Raiffeisenbank, jen sto metrů od místa teroristického útoku. Za zatemněnými okny panelového domu bylo vidět pochodovat komanda, zatímco před budovou stál přinejmenším stejný počet jejich společníků vyzbrojených sudy. Když jsme se snažili přiblížit se k nim, jejich velitel na nás netolerantním hlasem zakřičel, abychom odstranili snímky, které jsme dosud pořídili, a pokračovali dál, a pak ostře odstrčili našeho tázajícího se kolegu.

Foto: Resident Gabor

Úřady jsou jinak v centru města jen přeplněné. Kromě oddílů zajišťujících okolní budovy můžete také na místě útoku vidět zhruba každých deset metrů plně ozbrojenou hlídku. O něco užitečnější policista řekl, že ani oni si nejsou plně vědomi situace: není přesně známo, kolik pachatelů policie hledá, koho podezřívá a co lze očekávat v příštích minutách nebo hodinách, protože dokud nebudou pachatelé chyceni, nebezpečí.

„Bylo jen otázkou času, než se tu něco takového stane“

  • věří našemu maďarskému zdroji. “Jako v pandemii.” Navíc byl včera poslední den, kdy lidé mohli opustit svůj dům a užít si příjemný čas před úplným zavřením. Myslím, že útok byl načasován přímo na tento den, a ne náhodou. “

Řekl také, že v noci stěží spal ze zvuku vrtulníků, ani vědomí, že k takové hrůze došlo téměř přímo pod jeho oknem právě v ten den, který mohl být posledním bezmračným rokem.

Navzdory zdánlivému nástupu života bylo v ulicích pravděpodobně tolik ticha, jako v úterý ráno. Ale kolem tichého srdce Vídně nyní čeká život a je zkoušen znovu, uzamčen v nečekané karanténě.

fecsego.eu/168hod

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |