| Mobile | RSS

Kanada szerint senki se vegyen orosz és kínai vakcinát, mert embert öl

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 nov 8.

Miközben Oroszország és Kína rohamléptekkel fejleszti a saját Covid–19-vakcináját, sőt, már tömeges tesztoltásokat is végez, a nyugati világ továbbra is élesen kritizálja a szerintük veszélyes akciót. Ugyanis az elmúlt hetekben ezrek haltak meg a vakcináktól – írja a BBC.

Az egyik legismertebb orvosi folyóiratban, a Lancetben most kanadai kutatók figyelmeztetnek: az oltóanyag-nacionalizmus nem írhatja felül, hogy sürgősséggel is csak olyan vakcinák használhatók, amelyeknek az előnyei meghaladják a kockázataikat.

A 2013–16-os nyugat-afrikai ebolajárvány arra késztette a WHO-t, hogy dolgozzon ki egy olyan értékelési eljárást, amellyel fel lehet gyorsítani egy oltóanyag bevezetését. Vagyis, ahelyett, hogy évekig húzódnának a különböző vizsgálatok és engedélyeztetések, a vakcina egy sürgősségi felhasználási engedéllyel forgalomba hozható és elkezdhetők a tömeges oltások.

Az Egészségügyi Világszervezet értékelési eljárása, amit nem mellesleg éppen idén januárban frissítettek, iránymutatás a nemzeti szabályozó hatóságok számára olyan esetekre, mint a mostani is, vagyis, amikor fontosabb, hogy

MIELŐBB GÁTAT SZABJANAK EGY JÁRVÁNY TERJEDÉSÉNEK, MINT HOGY MINDEN LÉPÉST PONTOSAN BETARTSANAK AZ AMÚGY RENDKÍVÜL SZIGORÚ OLTÓANYAG-FEJLESZTÉSI ELJÁRÁSBAN.

A sürgősségi engedélyeztetéskor is fontos és alapvető szempont ugyanakkor – mutatnak rá a cikk szerzői –, hogy a benyújtott dokumentációk alapján az oltóanyag várható előnyei felülmúlják-e az előre látható kockázatokat.

CSAKHOGY AZ OROSZORSZÁGBAN ÉS KÍNÁBAN JÓVÁHAGYOTT COVID–19-VAKCINÁK NEM KÖVETTÉK A WHO-ELJÁRÁST, ÉS NEM KAPTAK ENGEDÉLYT EDDIG SÜRGŐSSÉGI FELHASZNÁLÁSRA.

Következésképpen nem világos, hogy ezek az oltóanyagok megfelelnek-e a WHO gyártási minőségi normáinak és szabványainak, beleértve azt is, hogy az előnyök felülmúlják-e az előre látható kockázatokat. Ez a helyzet, valamint az átlátható etikai felülvizsgálat vagy felügyelet hiánya teljesen ellentétes azzal, ahogy az Ebola-vírus elleni vakcinákat sürgősségi felhasználásra engedélyezték.

A Lacetben megjelent tanulmány szerzői egy sajátos tényre is felhívják a figyelmet a koronavírus-járvány kapcsán, ez pedig az oltóanyag-nacionalizmus.

Néhány országban, különösen, ahol elég sokan élnek ahhoz, hogy a lakosságuk körében elvégezzék a klinikai vizsgálatokat, a nemzeti érdekek kerülnek előtérbe, és a vakcinát elsősorban a saját állampolgáraik számára igyekeznek biztosítani. Ez viszont az elemzők szerint lehetőséget ad arra, hogy a szigorú előírásoknál lazább feltételekkel engedélyezzék a Covid–19-jelölt vakcinák sürgősségi felhasználását.

A szakértők hangsúlyozzák: az ilyen akciók mindenképpen kártékonyak, mert aláássák az oltóanyagok iránti bizalmat, és megnehezítik a globális oltási erőfeszítéseket.

BBC

forrás:OLKT

Leave a Reply 181 megnézve, 1 alkalommal mai nap |