| Mobile | RSS

Szijjártó Péter hússzor repült rendőrségi helikopterrel öt év alatt

nepszava.huPublikálás dátuma2020.11.09. 10:09

Fotó: Borsos Mátyás / KKMA külgazdasági és külügyminiszter ezzel magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját.

2015 óta hússzor repült rendőrségi szolgálati helikopterrel Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére. Ennél régebbre visszamenőleg nem őrzi meg az ORFK az erről szóló dokumentációt. Szijjártó Péter ezzel magasan vezeti a helikopterező kormánytagok listáját:

  • 2015-ben Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök használt a külügyminiszter mellett egy-egy alkalommal rendőrségi helikoptert.
  • 2016-ban Szijjártó egyszer, Pintér háromszor repült így, a belügyminisztert egyszer Simicskó István akkori honvédelmi miniszter is elkísérte.
  • 2017-ben a kormánytagok közül csak a külügyminiszter helikopterezett egy alkalommal.
  • 2018-ban Pintér kétszer, Szijjártó háromszor ült rendőrségi helikopterbe.
  • 2019-ben Pintér Sándort ismét kétszer, Szijjártó Pétert pedig már hétszer szállította,
  • az idén pedig csak a külügyminiszter használt rendőrségi helikoptert hét alkalommal.

Azaz öt év alatt mindössze három miniszter és a miniszterelnök vett igénybe rendőrségi helikoptert, összesen 29 alkalommal, ebből hússzor a külügyminiszter, míg a belügyminiszter összesen nyolcszor ült rendőrségi gép fedélzetén.„A rendőrségi szolgálati helikoptert a kormánytagok közül a rendőrség irányításáért felelős kormánytagként a belügyminiszter, valamint állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek vették igénybe”

– közölte az ORFK, közéjük tartozik a külügyminiszter is.

Fotó: KKM / Borsos MátyásHozzátették, hogy „az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek – jogszabályban előírt feladatként végrehajtott – szállítására költségtérítés nélkül biztosítható rendőrségi szolgálati helikopter, így annak külön ellentételezésére nem kerül sor”. Ez azt jelenti, hogy a helikopterezés számláját a rendőrség állta.A pontos összeget nem lehet tudni, mert a portál egy korábbi adatigénylésére az ORFK azt válaszolta, hogy a repülési költségek több különböző tényezőtől függnek, és ezekről nincs pontos kimutatásuk.  Azt viszont közölték, hogy 2019-ben 1688 óra 26 percet repültek összesen a rendőrségi helikopterek, és ebből 22 óra 44 perc volt a védett személyek szállítására fordított idő. A Népszava érdeklődésére az ORFK szeptemberben elárulta, hogy Szijjártó Pétert hét alkalommal reptette idén rendőrségi helikopter. Októberben az is kiderült, hogy a tárcavezetőt 2020-ban kétszer vitte a rendőrségi VIP-gép Dunakeszire, ahol a miniszter lakik.

fecsego.eu/népszava .hu

Leave a Reply 148 megnézve, 1 alkalommal mai nap |