| Mobile | RSS

Januártól csak a kormány(fidesz) applikációjával repülhetnek a drónok!

KÖZÉLETKözzétéve 2020 nov 11.

Nem lesz több drónos repkedés a fideszes oligarchák ingatlanjai felett.

Az ITM közlése szerint a drónokra vonatkozó általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba, ezeket 2020 júliusától kellett volna alkalmazni, de a koronavírus-járvány miatt kitolták 2020 végéig a határidőt. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza.

A törvényjavaslat értelmében a légiközlekedési hatóság nyilvántartásba veszi majd a drónokat, a pilóta nélküli légijármű-rendszereket és üzembentartóikat is, ami után

a magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

Az új előírásokkal együtt viszont bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő – ezekre nem vonatkozik majd nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől eltekintve kötelező lesz használni. A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook

forrás:

Leave a Reply 98 megnézve, 1 alkalommal mai nap |