< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a négy szír embercsempésszel szemben

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a négy szír embercsempésszel szemben


        6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
          Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
              E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a négy, Svédországban és Németországban élő férfival szemben, akik illegális határátlépők Ausztriába történő csempészésében állapodtak meg.

A vádirat szerint a Németországban és Svédországban élő négy szír férfi 2020. év elején állapodott meg abban, hogy illegális határátlépőket csempész a magyar-román határ területéről Ausztriába. Megállapodásuknak megfelelően Berlinben, illetőleg Bécsben egy-egy autót béreltek, valamint beszereztek egy magyar honosságú személygépkocsit is. A vádlottak 2020. február 24. napján az esti órákban léptek Magyarország területére Hegyeshalomnál, majd Szeged érintésével Kiszomborra utaztak, ahol két gépkocsiba mindösszesen kilenc személyt vettek fel. A kilenc illegális határátlépőt Románia területén előbb két napig a vádlottak ismeretlen bűntársai pihentették, majd mintegy 30 km gyaloglást követően értek Magyarország területére.

Az illegális határátlépők két gépkocsiba történő felvételét követően a vádlottak a harmadik gépkocsi, mint felvezető autó segítségével elindultak Ausztria irányába. A vádlottak ezután folyamatosan, kihangosított telefonokon tartották egymással a kapcsolatot, de rövid idő elteltével, 2020. február 25. napján éjjel 1 órakor Szeged-Szőreg belterületén a Készenléti Rendőrség járőrei ellenőrzésük alá vonták az egyik osztrák honosságú gépkocsit. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsiban öt illegális határátlépő tartózkodott – egyikük a csomagtartóban -, akik az ország területére történő belépéshez, illetőleg az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel nem rendelkeztek.

A másik osztrák honosságú autót vezető vádlott észlelve a rendőri intézkedést továbbhajtott, őt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei követték. A menekülő autót vezető vádlott egy földúthoz érve az útról lehajtott, gyalogosan menekült tovább, de a rendőröknek sikerült őt elfogniuk, valamint az általa hátrahagyott autóban tartózkodó illegális határátlépőket előállítaniuk.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

S z e g e d, 2020. november 12.

  Dr. Kopasz Zsolt   
     főügyész
Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |