| Mobile | RSS

A budapestieknek elegük van Orbán Viktor és Karácsony Gergely harcából

karacsonyorban

BORSI GERGELY2020. november 18., szerda 07:51

A járvány idején az embereknek nagy szükségük van a biztonságra, így érthető, hogy a budapestiek 92,5 százaléka azt tartja legfontosabbnak, hogy a kormány és az főváros kiemelt figyelmet fordítson a munkahelyekre.

Lassan háromnegyed éve nyomja rá mindennapjainkra a bélyegét a koronavírus-járvány, és érzékelhető, hogy ez a probléma bőven elegendő az embereknek. Békére, nyugalomra, biztonságra vágynak.

A budapestiek biztosan, ami tökéletesen látszik a Portfolio felméréséből, amely először közöl kutatást a fővárosiak életét leginkább meghatározó kérdések megítéléséről. Ennek elkészítéséhez az NRC Kft.-t, Magyarország első online piackutatásokra szakosodott cégét bízták meg. A vállalat ezer 18 és 65 év közötti budapesti lakos véleményét kérte ki novemberben az elmúlt 10 év fővárosi fejlesztéseiről, a fejlesztendő területekről és a legfontosabb napi kérdésekről.

A LEGFONTOSABB A KORMÁNY ÉS A VÁROSVEZETÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSE, VALAMINT A MUNKAHELYEK VÉDELME 

Az 1000 megkérdezettből 925-en úgy vélik, hogy a koronavírus miatti gazdasági nehézségek idején

A KORMÁNY ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK LEGFŐBB FELADATA A MUNKAHELYEK MEGVÉDÉSE.

Abban viszont még nagyobb az egyetértés (95,7 százalék), hogy a fővárosnak és az államnak együtt kell működnie akkor is, ha politikai nézeteltéréseik vannak, 94,9 százalék szerint párbeszédet kell folytatniuk egymással akkor is, ha más pártok támogatják őket, míg 930-an gondolják, hogy a vezetőknek a kifogások keresése helyett elsősorban arra kellene fordítaniuk a figyelmüket, hogy megoldásokat találjanak a budapesti problémákra, miközben adóemelés és eladósodás nélkül fejlesztik a várost.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után a Városházán 2019. december 12-én

Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után a Városházán 2019. december 12-énFotó: Bruzák Noémi / MTI

Ennek megfelelően a kérdőívet kitöltők 80,8 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata a koronavírus gazdasági következményei miatt az eladósodás kockázatával járó nagy összegű hitelt vegyen fel.

Ugyanakkor a válaszadók 82,2 százaléka szerint a kormánynak át kellene vállalnia fejlesztéseket a Fővárosi Önkormányzattól, ezzel is tehermentesítve a budapesti költségvetést, miközben 885-en úgy látják, hogy a mindenkori kormánynak támogatnia kell a fővárost, de nem gyámkodhat felette.

IDEJE FEJLESZTENI A KÓRHÁZAKAT ÉS A TÖMEGKÖZLEKEDÉST

Ami a fejlesztési területeket illeti, a jelek szerint

KÓRHÁZÉPÍTÉSRE ÉS -FELÚJÍTÁSRA VAN A LEGNAGYOBB IGÉNY A BUDAPESTIEK KÖRÉBEN,

amelyet a tömegközlekedés korszerűsítése, a lakásfejlesztés, otthonteremtés és lakhatási körülmények javítása követ, míg a kerékpárutak fejlesztése, kulturális intézmények építése és a sport- és szabadidős létesítmények fejlesztése a sor végén kullog.

Karácsony Gergely a budapesti M3-as metró felújított déli szakaszának átadóján 2020. október 22-én

Karácsony Gergely a budapesti M3-as metró felújított déli szakaszának átadóján 2020. október 22-énFotó: Czerkl Gábor / Index

A közlekedés kérdése egyébként rendkívül fontos a budapestiek számára, és a legtöbben abban reménykednek, hogy a 44 éves átlagéletkorú HÉV-eket minél előbb lecserélik új, légkondicionált, alacsonypadlós járművekre – a válaszadók 10-es skálán 8,2-re értékelték ennek fontosságát. Sokan viszont abban is bíznak, hogy tovább fejlesztik a fonódó villamost Dél-Buda irányába, így a Duna mentén végig lehetne közlekedni.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |