| Mobile | RSS

Illegálissá tették a bifób és a transzfób megnyilvánulásokat is Norvégiában

2020.11.19. 4

Hatalmas az ünneplés a norvég bi, transz és nem bináris közösségek körében, miután az ország nemrég kibővítette büntető törvénykönyvét, amely korábban csak a leszbikus és meleg embereket védte meg a gyűlöletbeszédtől, mára már a nemi identitás és a „szexuális irányultság” minden formáját védi.

A büntető törvénykönyvnek ezek a módosításait először 1981-ben fogadtak el, viszont az utóbbi években az ultraliberális ország “vezetői” azt tapasztalták, hogy ennek ellenére is nőtt az LMBTQ + gyűlölet-bűncselekmények száma.

Az ILGA-Europe érdekképviseleti csoport szerint a törvényjavaslatot második olvasatban szavazás nélkül elfogadták, mivel a törvényhozók már a múlt héten első olvasatukban támogatták azt.

A büntető törvénykönyv kimondja, hogy a gyűlöletbeszédet megvalósítókat pénzbírsággal, vagy akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel, a nyilvános megnyilatkozásokért pedig legfeljebb három évig terjedő börtönnel sújtják. Ezenkívül azok, akik erőszakos bűncselekményekkel vádolják az “áldozat” orientációját, vagy nemi identitását, szigorúbb büntetésekkel számolhatnak.

Norvégia az egyik legprogresszívebb ország Európában az LMBTQ+ védelme és az egyenlőség terén. A házasság egyenlősége, az azonos neműek családjainak örökbefogadása és a leszbikus párok támogatott megtermékenyítésének kezelése 2009 óta törvényes az országban. 2016-ban például lehetővé tette a transz-emberek számára, hogy orvosi diagnózis nélkül legálisan megváltoztassák a nemüket, viszont a heteroszexuális férfiak véradását, akik az utóbbi 12 hónapban létesítettek szexuális kapcsolatot párjukkal, nem engedélyezi.

Vadhajtasok.hu – Walter Pál Péter

fecsego.eu/vadhajtások.hu

Leave a Reply 163 megnézve, 1 alkalommal mai nap |