< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Tudomány/gazdaság / Blog article: Sajtóközlemény/Sclerosis multiplexes fiatalok: babavárás szorongás nélkül

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény/Sclerosis multiplexes fiatalok: babavárás szorongás nélkül

Önmagában a ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, az idehaza 8-10 ezer embert érintő sclerosis multiplex diagnózisa nem feltétlenül gátja a gyermekvállalásnak. Az SM betegként való anyává és apává válás mellett a koronavírus és a sclerosis multiplex kapcsolatát is részletesen tárgyalja az országosan terjesztett ingyenes Multiplex Magazin legújabb száma.

Az SM diagnózisa nem indokolja, hogy valaki lemondjon a gyermekáldásról. Sem a terhesség, sem a természetes vajúdás, sem a császármetszés, sem a szoptatás nem ellenjavallt az SM betegséggel élő nők számára. Az időzítés viszont fontos: egyrészt tartósan stabil állapot, másrészt a terhességnek az SM gyógyszerekkel való összehangolása szükséges, hogy a születendő baba és a kismama is biztonságban lehessen. Az újság részletes szakmai útmutatót közöl, foglalkozik a fogamzásgátlással és a szexuális élet zavaraival, bemutatja gyermeket vállalt SM beteg kismamák tapasztalatait is.

Amint B. Papp László főszerkesztő indokolja, a gyermekvállalás kérdése azért kerül fókuszba, mert az agyat és gerincvelőt megtámadó neurológiai betegség leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó nőknél jelenik meg, így alapvetően kihatással van saját és családjuk jövőjére. Az SM betegséget ezerarcú kórnak nevezik, mert tünetei és a betegek kilátásai azon múlnak, hogy mennyire aktív a kórlefolyás, mennyire sikerül fékezni annak előrehaladását, illetve hogy az idegrendszer hol és milyen mértékben károsodik. Vannak, akik akár hosszú évtizedeken át viszonylag kevés panasszal élhetnek együtt a kórral, másokat néhány éven belül mozgáskorlátozottság, a látás vagy a beszédkészség gyengülése, kiszolgáltatottság fenyeget.

A lap kiemelten foglalkozik a koronavírus és az SM kapcsolatával is. Mára bebizonyosodott, hogy önmagában a sclerosis multiplex nem növeli a fertőzés és a súlyos lefolyás kockázatát. Az SM betegeknél ugyanazok a kockázati tényezők – életkor, cukorbetegség, tüdőbetegség, más társbetegségek – növelik a rizikót, mint a lakosság más részében. Amíg nincs a koronavírus ellen védőoltás, az SM betegeknek is megfontolandó az influenza vírus elleni és a tüdőgyulladást is okozni képes pneumococcus baktérium elleni védőoltás beadása, ám erről az aktuálisan folyó SM terápia és a betegség aktivitása függvényében mindig egyeztetni kell a neurológus kezelőorvossal.

A lap bemutatja a korábban az SM altípusának gondolt, ám a hasonlóságok ellenére számos egyedi jellegzetességgel bíró neuromyelitis optica (NMOSD) betegséget. Ugyan az NMOSD ritka kórkép, ám fontos, hogy mielőbb felismerjék, elkülönítsék az SM-től, mert az alkalmazandó gyógyszerek és a kezelési stratégia is alapvetően különbözik.

Vezető neurológus szakemberek nyilatkozatai mellett a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége programjairól is beszámoló olvasható. Az ingyenes országos civil magazin a neurológiákon és a betegszervezeteken keresztül jut el az érintettekhez és az érdeklődőkhöz. A korábbi lapszámok teljes terjedelmükben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címen.

További sajtóinformációk, interjúszervezés:
Deli Mónika sajtóreferens

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |