| Mobile | RSS

Magyar György: Az állampolgárok okosabbak mint a fideszes politikusok

BELPOLITIKAKÖZÉLETFrissítve: 2020 dec 2.

Magyar György jogász, ügyvéd.

Lassú, de bölcs folyamaton megy át az ellenzék, amikor belátja, hogy egységesen, akár egy választási pártban lehet legyőzni a Fideszt.

„Tömbösítésre” kényszeríti a jelenlegi választási rendszer az ellenzéket”

– mondta Magyar György ügyvéd a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

A Civil Választási Bizottság elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy a Momentum elnöke kijelentette: ha a Fidesz úgy módosítja a választási törvényt, hogy gyakorlatilag csak egy párt indulhat ellene, akkor ezt a közös pártot létre fogják hozni.

Magyar György emlékeztetett arra, hogy 8-10 éve vetették fel az előválasztás ötletét. Mára eljutottak odáig a pártok, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak, akiket általában előválasztással keresnek meg. Közös lesz a miniszterelnök-jelölt is, feltehetően a lista is. Az tény, hogy pártok nélkül nincs választás, de az is egyértelműnek látszik, hogy civil szervezetek nélkül nincs siker, nincs kormányváltás.

Az előválasztások megszervezése nagyon sok háttérmunkát igényel. Ám a fővárosi példa bizonyítja, hogy megoldható és sikerre vezet. Több szervezet van, amely ezt segíti. A Számoljunk együtt!, a Nyomtass Te is!, az A hang és még számos más civil szerveződés készen áll a munkára. Egyébként persze méregdrága egy ilyen előválasztási láncolat kialakítása, az egésznek a kivitelezése, de megoldható.

Magyar György már csak azért is fontosnak tartja az előválasztásokat, mert a pártok között nyilvánvalóan van egy féltékenységi harc, bizonyos pozíciókra való törekvés, ám ezt a fővárosban már bevált módszer kiszűri.

Az állampolgárok bölcsebbek, mint a politikusok

– jegyezte meg a Civil Választási Bizottság elnöke.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 794 megnézve, 1 alkalommal mai nap |