| Mobile | RSS

Orbán Viktor nem hátrál ki a jogállamisági vétóból

Csütörtök este Magyarország egyedül maradt az Európai Unió következő hétéves költségvetésének és helyreállítási alapjának kifizetésének feltételül szabott jogállamisági mechanizmus megvétózásával. Lengyelország jelezte, hogy kész elfogadni a feltételeket, ha megfelelő garanciákat kap, ezért volt érdekes, hogy szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor magyar miniszterelnök milyen utat jelöl ki az ügyben. A kormányfő viszont eltántoríthatatlan, viszont Lengyelország még nem fogadta el a javaslatot. A Szájer-botrány kapcsán azt mondta, szerinte az lehet nyomásgyakorlás, de szerinte nincs kapcsolat az ügyek között.Szabó Dániel, 2020. december 4. péntek, 08:16Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer ZoltánElküldömAjánlomA lengyelek nem fordultak meg, ha nem mi a németeknek mi azt javasoltuk, hogy a kettőt ne tárgyaljuk együtt. Erről állapodtunk meg Lengyelországgal. Nekünk ez a megoldás továbbra is, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell tárgyalni

– nyilatkozta a lengyelek fordulatáról a miniszterelnök, aki jelezte, hogy csak a jogi garanciákban, márpedig a lengyelek feltétele is az, hogy egy külön dokumentumban ezeket fixálják. Arról, hogy a magyar tárgyalási stratégia majd erre mehet rá, már a vétó utáni napokban részletesen megírtuk. Az viszont meglepő, hogy Lengyelország önállóan lépett erre az útra.

Vétó: a lengyelek engednének, egyedül maradhat a magyar kormány

Orbán szerint ez logikus is, mert politikai, elvi, nézetbeli különbségeket nem lehet gazdasági kérdésekkel egybe kötni.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be tegnap este, a gyakorlatban nem fog működni és átmenni” – véli a miniszterelnök, aki szerint a jogállamisági mechanizmus arról szól, hogy a nem befogadáspárti országokra erőltessék a migránsok befogadását. Korábban, amikor a magyar kormány lehetséges tárgyalási stratégiájáról írt a Napi.hu a vétóról szóló vitában, ezt az érvrendszert mondták a leggyakrabban a fideszes forrásaink, vagyis külön passzust akarnak beépíteni a mechanizmusba, amely ezt kiveszi a jogállamisági kritériumok közül, igaz, a dokumentumnak eleve nem része a migráció.

Az elmúlt napokban feszültebb lett a kormánypártok viszonya a brüsszeli és a néppárti vezetőkkel. Erre példa a Deutsch Tamás ellen indult kizárási eljárás is. Ennek kapcsán a Kossuth Rádión folytatott interjúban a kormányfő azt mondta, hogy Manfred Weber frakcióvezetővel egyre nehezebb közös nevezőre jutni, mert a politikus azt mondta, hogy ha “Magyarországon jogállam van, akkor fogadja el a kormány a feltételrendszert”, de “mi nem vagyunk hülyék, látjuk, mire megy ki a játék”, ami a miniszterelnök szerint egyértelműen a migráció ráerőltetése az országra.

Szájer József EP-képviselő és Fidesz-alapító héten kipattant botrányára is kitért, mi szerint “elképzelhetőnek” tartja, hogy ez része a vétóvita nyomásgyakorlásának, de szerinte nincs kapcsolat a gazdasági vita és a napvilágra került szexbotrány és bukás között.

A helyreállítási alap és az új hétéves költségvetés kapcsán egy másik magyar aggályt is megemlített. Orbán Viktor szerint ugyanis nem jó, hogy a tagállamok hitelt akarnak felvenni, amit közösen törlesztenek majd: “ha tehetném, Magyarország ebben nem venne részt” – fogalmazott. Kockázatosnak tartja, ha egy tagállam fizetésképtelenné válik, akkor a többieknek kell helyettük állni a költségeket. “Ez egy szolidaritási gesztus, a nálunk rosszabb helyzetben lévő tagállamok felé, ezért fogadjuk el” – ismertette álláspontját, és szerinte most a vétó és a jogállamisági vita azon pontját nem értik Brüsszelben, hogy az erőltetett Magyarország elleni támadás miatt kerülnek nehezebb helyzetbe a déli tagállamok, akiket a járvány és a válság is jobban súlyt.

“Őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk” – mondta a miniszterelnök a konfliktusról, mert szerinte a jogállamisági feltételt elváró tagállamok rontják a rászoruló országok helyzetét, nem az ellenálló magyar-lengyel tandem. Valamint szerinte nem is ez az igazán nagy pofon, amit az Európai Unió kapott, hanem a brexit, amit össze is kapcsolt a vírushelyzettel, mert a britek megkezdik a tömeges oltásokat – először az egészségügyben – a jövő héten.

Szerinte jelzésértékű, hogy a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagát először az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kezdik el szétosztani, miközben az EU-ban még engedélyeztetésekre kell várni. Itt úgy látja, hogy jól jártak a britek, mert már külön útra léphettek. Magyarország kapcsán arról beszélt, hogy akárhogyan is, de lesz vakcina, amit elosztanak, ennek a regisztrációját már most elindították.

Szóba hozták ezek után azt, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt csütörtökön, hogy akár már a napokban elérhetjük a járványcsúcsot és hétfőn döntenek az esetleges új vagy enyhített járványügyi intézkedésekről. Orbán Viktor még egyelőre nem tudja, hogy milyen állapotok lesznek, de azt elmondta, hogy a járványügyi szakemberek tiltakoznak bármilyen enyhítés ellen.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |