| Mobile | RSS

Európai Parlament hírlevele/Európai Alapjogi Charta: öt dolog, amit tudnia kell

Társadalom 2019-12-01 – 11:00 

Az Európai Unió Alapjogi Chartája (Charta) egyesíti az Európai Unióban élő mindenki alapvető jogait.
Az Európai Unió Alapjogi Chartája 

Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 10. évfordulóját december 1-jén ünnepelték. Itt van öt tény, amelyet tudnia kell róla:

Mit jelent az EU Charta?

Az Európai Alapjogi Charta magában foglalja az EU alapjául szolgáló eszméket: az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás egyetemes értékeit, amelyek a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésének térségét hozták létre az emberek számára a demokrácia és a jogállamiság elvein alapulva. .

Mikor jött létre a Charta?

Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményt 1950-ben fogadták el, de az EU hatásköreinek kiterjesztése olyan politikákra, amelyek közvetlenül érintik az alapvető jogokat, azt jelentette, hogy egyértelműen meg kellett határozni az uniós értékeket. Az EU Alapjogi Chartája 2009. december 1-jén lépett hatályba a Lisszaboni Szerződéssel. Ez minden EU-tagállamban jogilag kötelező érvényű.

A Lisszaboni Szerződés kiterjesztette az Európai Parlament hatáskörét arra, hogy a Tanács tagállamaival együtt jogszabályokat alkosson, számos új területre kiterjedve, ideértve a mezőgazdaságot és a biztonságot, és felhatalmazta a Parlamentet az Európai Bizottság elnökének megválasztására is. A szerződés bevezette a polgári kezdeményezést és az európai parlamenti képviselők maximális számát 751 főre állította.

Miért van szükség az európaiaknak a Chartára?

Az uniós polgárok jogait különböző időpontokban, különböző módon és formában állapították meg a különböző országokban. A társadalom változásainak, valamint a társadalmi, tudományos és technológiai fejleményeknek való megfelelés érdekében az EU úgy döntött, hogy egyetlen dokumentumba: az Alapjogi Chartába foglalja népe összes személyes, polgári, politikai, gazdasági és társadalmi jogát.

Milyen jogokat garantál az EU charter?

A charta 54 cikket tartalmaz, amelyek biztosítják az uniós polgárok jogait és szabadságait ezeken a területeken:

  • méltóság
  • szabadságjogok
  • egyenlőség
  • szolidaritás
  • állampolgári jogok
  • igazságszolgáltatás


A charta kibővült az alapvető jogokra, amelyek túlmutatnak a polgári és szociális jogokon, beleértve:

  • adat védelem
  • garantálja a bioetikát
  • átlátható adminisztráció

Hogyan foglalkozik a Charta az új kihívásokkal?

Az Európai Bizottság minden évben jelentést tesz közzé arról, hogy az uniós intézmények és a tagállamok hogyan alkalmazták az EU Alapjogi Chartáját. Az Európai Parlament a Bizottság jelentésére válaszul elfogadja az EU-ban az alapvető jogokkal kapcsolatos álláspontját . Az EU által az alapvető jogok védelme érdekében elfogadott szabályok között szerepel az Általános adatvédelmi rendelet .

A 2018-as jelentésben említett új kezdeményezések közül néhány:

fecsego.eu/forrás:Európai parlament

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |