| Mobile | RSS

Januártól razziáznak a kórházakban – vége lesz a hálapénznek?

Írta Takezo -2020-12-14   

A január elsejétől érvényes orvosi béremelést létrehozó törvénycsomag a Büntetőtörvénykönyvet is módosította, betiltva a hálapénz intézményét. A Népszava forrásaira hivatkozva azt írja, hogy januártól elkezdik “levadászni” a hálapénzt elfogadó orvosokat.

Az új törvényi szabályozás szigorú,

EGY ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSRE ÍTÉLHETIK AZT AKI KAPJA ÉS AZT IS AKI ADJA A HÁLAPÉNZT!

Egy egészségügyi dolgozó januártól a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg nyolcezer forint. A Népszava információi szerint a kormányzat nem vár a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel: januártól már el is kezdné a „vadászatot” a hálapénz-tilalmat megszegőkre. Az orvostársadalom erősen megosztott a kérdésben, mert míg a nagyrészük egyetért azzal, hogy hálapénz nélkül, megfelelő bérezéssel kell az orvosok munkáját díjazni, addig

A JÁRVÁNY ALATTI ELKEZDETT SZANKCIONÁLÁS A LEHETŐ LEGROSSZABB PILLANATBAN TÖRTÉNIK.

– Nehéz elképzelni, hogyan fogják felderíteni a hálapénz elfogadását a kórházban, tekintve, hogy ez jellemzően szűk körben történik, ahol mások nincsenek jelen – kommentálta a Népszava hírét Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője. Szerinte az orvosok esetleges megfigyelése – például egyes helyiségek bekamerázásával – súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel. Olyannyira, hogy ez esetben az adatvédelmi jog megsértése jóval súlyosabb lenne, mint az az előny, amit a bűncselekmény felderítése jelent. Ugyanakkor a hálapénzt elfogadó orvosok leleplezhetők adóhatósági eszközökkel, ha például felderítik, hogy a hivatalos jövedelmüknél magasabb színvonalú az életvitelük, de akár betegek bejelentése alapján is van mód lebukásra. A kórházi, rendelői munka során viszont nehezen képzelhető el az orvosokkal szembeni tömeges nyomozati munka, és az őket lebuktató akciók sora – írja a lap.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 60 megnézve, 2 alkalommal mai nap |