| Mobile | RSS

Bölcsődéken, fizetéseken, kulturális kiadásokon, fűnyíráson spórolhatnak az önkormányzatok az iparűzési adó fele nélkül

. 21. 08:57 2020. december. 21.

szerző:hvg.hu

112GAZDASÁGPOLITIKA

Elkezdték kiszámolni az önkormányzatok, hogyan kell megvágniuk a költségvetéseiket, ha kiesik az iparűzési adó fele. Sötét az összkép, az önként vállalt feladatokat akár ki is dobhatják, de abban bíznak, hogy a kormány nem hagy senkit sem csődbe menni.

Nagyjából 150 milliárd forintot buknak az önkormányzatok azzal, hogy a kormány elengedi a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét. Ennek a pénznek a 70 százaléka a nagyvárosok kasszájából hiányzik majd – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere.

Mint mondta, a kormány politikája most azt, hogy „minden pénz az államé, függetlenül attól, hogy hol jelentkezik”, vagyis az önkormányzati pénzekről is a kormány rendelkezik.

„Legfeljebb nem lesz pénz kultúrára, sportra, nem jut támogatás a civil szervezeteknek. Bedőlni, csődöt jelenteni viszont senki sem fog, arra vigyáznak.”

Egy név nélkül nyilatkozó fideszes polgármester arról beszélt, „éppen csak kezdenek magukhoz térni a döbbenettől”. Azt is felvázolta, mit tehetnek az iparűzési adó fele nélkül: fizetőssé válik a bölcsőde, az egészségügyi dolgozók bérének önkormányzati kiegészítése megszűnik, a rendőrök túlórapótléka nélkül kevesebb rendőr lesz majd az utcán, és évi 6–7 fűnyírás helyett kettő fér majd bele.

„Ha cinikus akarnék lenni, akkor megköszönném a kormánynak, hogy megkönnyítik a 2021-es költségvetésünk összeállítását, hiszen kihúzhatunk belőle minden önként vállalt feladatot” – mondta a Népszavának Mirkóczki Ádám, Eger ellenzéki polgármestere. Veres Pál miskolci polgármester pedig arról beszélt: az iparűzési adóból tartották fent eddig a város tömegközlekedését, de a bérlakások fejleszté

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 2 alkalommal mai nap |