< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Nav, nébih / Blog article: Mi vár azokra, akik nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot?

| Mobile | RSS

Mi vár azokra, akik nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot?

leitnerleitner • 2020. december 29.0

Július 1-je óta már nem az érintetteknek kell jelezniük a hatóság felé, ha megváltozik az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságuk, nem kell be- és kijelentkezni a járulékfizetés miatt az adóhatóságnál, ezt a hivatalok automatikusan intézik. Az állapotváltozásokról azóta az adóhivatal küld tájékoztatást.

tb_tartozas_kisebb.jpg

Akinek nincs legális munkája és a törvény erejénél fogva sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, annak 2020-ban havonta havi 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kellett fizetnie, amelyért cserébe ingyenesen veheti igénybe a teljes körű egészségügyi szolgáltatást. 2021. január 1-jétől ez összeg havi 8000 forintra nő, a napi összeg pedig 270 forint lesz. A módosult összegű járulékot először január hónapra, 2021. február 12-éig kell megfizetniük az érintetteknek. A nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a szociálisan rászorulóknak és a hajléktalanoknak a törvény erejénél fogva jár a szolgáltatás.

Július 1-je óta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azonnal tájékoztatja az adóhatóságot arról, ha valakinek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága. A NAV pedig erről a helyzetről, az egészségügyi szolgáltatási járulék összegéről, a lehetséges fizetési módokról és a mulasztás következményeiről értesíti az érintetteket, valamint felhívja a figyelmüket arra is, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást csak az járulék megfizetésével vehetik igénybe. Most egyébként az eddig felhalmozott tartozásokról szóló értesítések kiküldése van folyamatban.

A járulékot havonta 12-éig a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni. Lehet fizetni átutalással, bankkártyás fizetéssel vagy csekken is, de fontos feltüntetni az adóazonosító jelet.

Ha a 2020. július 1-je után felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát (2020-ban ez az összeg 46.260 forint), akkor a társadalombiztosítási azonosító jel (tajszám) érvénytelenné válik, és az adós elveszíti jogosultságát az ingyenes ellátásokra.

Lényeges, hogy csak a 2020. július elseje után keletkezett tartozások miatt veszítik el az adósok a jogosultságukat, akik előtte halmoztak fel adósságot, ettől függetlenül igénybe vehetik az ellátást, ha most fizetnek. A korábbi tartozást a NAV más adótartozáshoz hasonlóan kezeli, ha valaki ezt szeretné rendezni, egy új számlaszámra fizetheti be.

A NAV automatikusan átvezeti azokat az összegeket, amelyeket esetleg tévesen a korábbi számlaszámra utaltak, amely egyébként 66.000 esetben történt meg. A hivatal erről a döntéséről, és a helyes számlaszámról is tájékoztatást küld minden érintettnek.

A NAV egyébként nemcsak a kötelezettség kezdetéről, hanem a megszűnéséről is tájékoztatja ezentúl az érintetteket. Így például, ha valakinek a jövőben lesz munkaviszonya vagy egyéb jogcímen jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra, a fizetési kötelezettség automatikusan megszűnik. Ezt nem az érintett jelenti be a hatóságnak, hanem fordítva, a hatóság értesíti őt. Érdekes adat, hogy eddig már 67.000 embert találtak, akinek megszűnt a fizetési kötelezettsége, és mégsem jelentkeztek ki a rendszerből.

A hatóság a jogosultság elvesztésekor hívja fel a figyelmet arra is, hogy milyen fizetési könnyítéseket lehet igényelni. Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi 7710 forintot, akkor az illetékes járási hivatalnál kezdeményezheti a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását. Ennek feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg a 34.200 forintot, a hivatal egy erről szóló hatósági bizonyítványt állít ki, amely a kérelem kiállításától számítva egy évig biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást. Ha valaki valamilyen egyszeri okból nem tudja határidőre megfizetni a tartozást, akkor méltányossági kérelmet nyújthat be az adóhivatalhoz.

Bár nem a magánszemély felelőssége, de az is előfordulhat, hogy a munkáltató nem fizeti be a járulékot az alkalmazottai után. Ugyan a munkavállaló ilyenkor is jogosult az ellátásra, de azért érdemes bizonytalanság esetén leellenőrizni a biztosítási jogviszony meglétét. A bejelentés megtörténte mellett az ún. betegéletút is nyomon követhető az ügyfélkapun keresztül az alábbi linken:

https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp

Ha valaki úgy gondolja, hogy nem helytálló, amit a NAV értesítés magában foglal, kezdeményezhet jogviszony-rendezési eljárást az ügyfélkapun keresztül vagy közvetlenül a kormányhivatalnál. A jogviszony-rendezési eljárásról részletes információk az alábbi linken érhetőek el:

forrás:adózásrólérthetően

Leave a Reply 132 megnézve, 1 alkalommal mai nap |