| Mobile | RSS

Mire számíthat a kormány Németország részéről

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 jan 24.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lett a vezető német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke.

Megosztás

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lett a vezető német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke. Mire számíthat a politikustól a magyar kormány? Vajon Laschet folytatja Angela Merkel eddigi politikáját? Ki lesz a kancellárjelölt? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az Indexnek elmondta:

Laschet abban bízik, hogy az integratív személyiségével össze tudja békíteni a különböző érdekcsoportokat és irányzatokat, ő az egység embere. Abszolút moderált, profi politikus, ideológiai szempontból rendkívül mérsékelt.

Az új elnöktől nagy ideológiai narratívákat nem várhatunk, a válságmenedzselés inkább jellemezheti, de kérdéses, hogy képes lesz-e folytatni Angela Merkelnek azt a stratégiáját, amelyben szociáldemokrata és zöld programpontokat is átvett a CDU.

Merkeltől függ a párt sikere?

A hamarosan távozó kancellár a legnépszerűbb politikus Németországban, a CDU-nak ki kell derítenie, hogy mennyit tesz hozzá a támogatottságukhoz Angela Merkel, és mennyi a tényleges fundamentum.

Az biztos, hogy ennek egy része Merkelnek köszönhető, de az nem világos, hogy pontosan mennyi

– mondja a kutató, aki hozzáteszi: márciusban lesz két tartományi választás is, az egyik Baden-Württenbergben, a másik Rajna-vidék-Pfalzban, és ezek fontos fokmérők. Később, az új kancellárjelölt bemutatásával szintén mozdulhatnak a számok, akkor már nem Merkelre fognak asszociálni az emberek a párt nevét hallva.

Kritikusabb lesz a magyar kormánnyal?

Molnár szerint, ha valaki azt várja egy potenciális Laschet-kancellárságtól, hogy alapjaiban megváltozik a bánásmód a magyar kormánnyal szemben, az csalódni fog. Laschet üzletpárti politikus, a magyar–német gazdasági kapcsolatok pedig nagyon jók, ezért nem várható erős elmozdulás.

Ahogy a pártpolitikában sem lesz földindulás, a Néppárt–Fidesz házasság valószínűleg olyan marad, mint eddig:

a radikálisabb kijelentésektől elhatárolódnak, de egyértelmű döntést nem fognak hozni.

A kutatótól megkérdeztük azt is, hogy mennyire befolyásolhatja a magyar–német viszonyt, ha a CDU/CSU a Zöldekkel lép koalícióra? A zöld párt kritikusabb a magyar kormánnyal, mint a CDU, és egy ilyen felállásban ők adnák a külügyminisztert. Molnár véleménye szerint a bilaterális kapcsolatok ez esetben hangosabbak lehetnek, de lényeges változás így sem lenne.

Ki legyen a kancellár?

A CDU elnöki pozíciója általában kancellárjelöltséggel jár, de most nem ennyire evidens a helyzet, Markus Söder bajor miniszterelnök jelenleg népszerűbb Laschetnél, ezért nincs kizárva, hogy őt indítsák az uniópártok. Molnár inkább Laschetet látja befutónak, de március közepe előtt nem várható döntés, mert ha a CDU szempontjából kedvezőtlen választási eredmény születik valamelyik tartományban, az gyengítheti a jelölt kampányát.

Markus Söder

© Fotó Philipp Gülland / MTI / EPA Markus Söder

Laschet ellen szól, hogy Söder népszerűbb nála, és még a párton belüli konzervatív tábort is ki kellene békítenie, a bajor vezetőnek viszont nincs kiépített politikai hálózata Bajorországon kívül, és a közvélemény-kutatásokban mért támogatottsága ellenére még nem tett le komoly politikai teljesítményt az asztalra.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |