| Mobile | RSS

Hármas holtversenyben az EU legkorruptabb országa lett Magyarország a Transparency International indexe szerint

Hármas holtversenyben az EU legkorruptabb országa lett Magyarország a Transparency International indexe szerint

2021. január 28. 12:51PortfolioHármas holtversenyben az Európai Unió legkorruptabb országa lett Magyarország Romániával és Bulgáriával együtt a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe (CPI) szerint, mivel a lehetséges 100 pontból idén is csak 44 pontot ért el hazánk és Románia a felmérésben, miközben Bulgária felzárkózott hozzánk – közölte csütörtökön a felmérés eredményeit a szervezet magyarországi irodája. Világszinten a 180 országból a 69. helyet kapta most Magyaroszág a tavalyi 70. után és így a 44 pontos eredménye éppen csak felülmúlja a 43 pontos globális átlagot.

A Transparency International Magyarország közleménye szerint miközben Magyarország világviszonylatban közepesen korruptnak tekinthető, pontszáma jelentősen elmarad a közvetlen régiós versenytársainknak tekinthető V4 csoport többi országától: Szlovákia 5, Csehország 10, míg Lengyelország 12 ponttal kapott jobb értékelést a 0-100-ig terjedő skálán.

A felmérésből az is kiderül, hogy a visegrádi országok közötti különbség csökkent, mivel a stagnáló magyar pontszám kivételével az országcsoport minden tagjának értékelése romlott a tavalyihoz képest.

A közlemény szerint “a korrupciós helyzetet súlyosbítja idehaza, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány keveset fordított szociális válságkezelésre, miközben a járványt számos esetben használta ürügyként a jogállami kulisszák lebontására, valamint a kormányközeli oligarchák kistafírozására”.

A Korrupció Érzékelési Indexről

A Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index – CPI) 12 szervezet 13 felmérésének és értékelésének a felhasználásával készíti el a Transparency International Berlinben található központi titkársága. A CPI alapjául szolgáló mérőeszközök szakértők és üzletemberek megkérdezésének eredményeként állapítják meg az egyes országokban a közszektor korrupcióját az állami intézményrendszer, a gazdaság és a társadalom fertőzöttsége alapján. 2020-ban 180 országról volt elérhető megfelelő adat, Magyarországot 10 különböző alindex alapján vizsgálták. A Transparency International központi titkárságának kutatói a háttérindexek pontszámait 0-tól 100-ig terjedő skálára vetítik, és az alindexek pontszámának átlagolásával számítják ki az egyes országok CPI pontszámát. A Korrupció Érzékelési Indexben a 0 a korrupcióval leginkább, a 100 a legkevésbé fertőzött országot jelzi.

A Transparency International berlini központja az adatokat elemezve rámutatott: a vizsgált országok többségében az elmúlt évtizedben nem javult a korrupciós helyzet, az országok kétharmada továbbra is 50 pont alatt teljesít a 0-100-ig tartó skálán. A szervezet kiemeli, hogy a koronavírus-járvány kezelése még a jól teljesítő országoknak is kihívást jelentett, amely sok esetben a járványügyi beszerzések átláthatatlanságához vezetett. Delia Ferreira Rubio, a Transparency International globális elnöke úgy fogalmazott:

A COVID-19 okozta krízis nem csak egészségügyi és gazdasági válságot jelent, hanem egyben korrupciós válságot is. Utóbbit eddig nem sikerült kezelnünk.

Jogállami rombolás a pandémia árnyékában

A magyarországi jogállamisági teljesítmény vonatkozásában a TI jelentése megállapítja: a koronavírusjárvány kitörése és az ebből fakadó kihívásokra adott állami reakciók felgyorsították a demokratikus kulisszák lebontását. Ebbe a sorba illeszkedik a rendeleti kormányzás bevezetése, amely különösen széles mozgásteret biztosított a végrehajtó hatalomnak.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 01. 19.

Nagyon sok EU-s pénzt blokkolhat az Európai Bizottság a nagy magyar állami projekteknél

2021. 01. 12.

Be kell vonni a helyreállítási alap hatalmas forrásainak elosztásába az önkormányzatokat is

2020. 12. 29.

A szétesés, vagy a még szorosabb integráció felé haladt idén az EU? – Íme, a nagy kép! (TOP10 sztori – 3.)

2020. 12. 21.

Jogállamisági vita: két tűz között az Európai Bizottság elnöke – Mire számíthatunk az EU-pénzeknél?

Szintén ebben a körben említendő az önkormányzatok egyes hatásköreinek és bevételeik nem csekély részének az elvonása, beleértve a különleges gazdasági övezetek kialakítását, valamint a helyhatóságok legfontosabb szabadon felhasználható forrásainak, így például a gépjárműadónak, valamint a helyi iparűzési adónak a megsarcolását.

A közérdekű-adatigénylések megválaszolási határidejének 15-ről 45 napra emelésével, valamint az Alaptörvény kilencedik, a közpénz fogalmát újradefiniáló módosításával a kormány jelentősen szűkítette a közérdekű adatok nyilvánosságát a járvány ürügyén.

Továbbra is tombol a haveri államkapitalizmus

A kormány a mostani krízisben is szembemegy a közgazdasági elmélettel és a fejlett országok gyakorlatával: keveset költött a munkahelyek megőrzésére és a szociális válság kezelésére – mutat rá a közlemény.

Gazdaságpolitikai megfontolások mellett ennek az is oka lehet, hogy a kormány a járványt láthatóan ürügyként használja annak érdekében, hogy még inkább helyzetbe hozza a haveri köröket

– mondta a TI Magyarország jelentésének janurá 28-i bemutatóján Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója (lásd fenti képünkön).

A TI Magyarország jelentése példaként a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásainak elosztását, a lélegeztetőgépek és tesztek túlárazását, a Mathias Corvinus Collegiumnak juttatott közvagyon magánvagyonná alakítását, valamint a pandémia alatt a sport- és egyházi támogatásoknak az egészségügyi kiadásokat felülmúló volumenét említi.

Minden eddiginél fontosabb lesz az uniós források hatékony felhasználása

A 2014-2020-as költségvetési időszakban hazánk alacsony hatékonysággal használta fel az uniós gazdaságfejlesztési támogatásokat, az egyajánlatos közbeszerzések aránya pedig különösen magas volt. Magyarország a 2021 – 2027 közötti időszakban minden eddiginél több uniós forrást fog kapni, – a befizetéseket levonva – kb. 40,6 milliárd eurót, szemben a 2014 – 2020. időszak 32,1 milliárd eurós összegével. Ezért különösen fontos, hogy hazánk a most kezdődött támogatási ciklusban hatékonyabban használja fel az EU-pénzeket – mutat rá a jelentés.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 01. 19.

Nagyon sok EU-s pénzt blokkolhat az Európai Bizottság a nagy magyar állami projekteknél

Címlapkép forrása: Transparency International Magyarország, a képen Martin Jószsef Péter, a TI Magyarország ügyvezetője

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 929 megnézve, 1 alkalommal mai nap |