| Mobile | RSS

Oroszország kész megszakítani a kapcsolatokat az EU-val

Orbán elvtársai azt üzenték, „ha békét akarsz, készülj a háborúra”.

RÖVIDENMA, 11:30

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.Fotó: Flickr/Foreign, Commonwealth & Development Office

Az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter, válaszul az országát érintő esetleges újabb brüsszeli szankciókra.

„Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (….), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban”

– mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

„MI NEM AKARUNK ELSZIGETELŐDNI A VILÁGTÓL, DE KÉSZEN KELL ÁLLNUNK ERRE. HA BÉKÉT AKARSZ, KÉSZÜLJ A HÁBORÚRA!”

– tette hozzá.

A fenyegetőzés előzménye, hogy a Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó csütörtöki jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben. A Reuters pénteken azt írta három uniós diplomatát idézve, hogy az unió február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.

Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az újabb uniós szankciókat elkerülhetetlenül arányos válasz fogja követni. Teljesen megengedhetetlennek nevezte a hivatkozást az emberi jogokra és a demokratikus elvekre a geopolitikai eszközrendszer részeként.

Úgy vélekedett, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni, azzal összevetve, hogy „Brüsszel totálisan semmibe veszi” az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen „kegyetlenül” fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat. „…ez az önkény megerősödéséhez és a nemzetközi jog eróziójához vezet a nemzetközi kapcsolatokban” – hangoztatta Zaharova.

„Ismételten megerősítjük elvi álláspontunkat az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülő egyoldalú korlátozó intézkedések jogtalanságáról” – tette hozzá a szóvivő, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az uniót.

fecsego.eu/röviden.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 2 alkalommal mai nap |