| Mobile | RSS

Hírek Európai Parlament/ Arról, hogy kezelnék a dolgozói szegénységet az EU-ban

Társadalom Tegnap  

A dolgozói szegénység leküzdéséhez az EP képviselők lépéseket várnak a minimálbérek terén és támogatást a leginkább veszélyeztetett csoportok esetében.

Illusztráció egy munkavállalóról, aki kerékpárral szállít házhoz © AdobeStock/Bluraz
Munkahelyi szegénység: egy munkavállaló, aki kerékpárral szállít házhoz – © AdobeStock/Bluraz 

Az uniós munkavállalók csaknem 10%-a él szegénységben, a népesség 21,7%-át pedig szegénység vagy társadalmi kirekesztés sújtja. A járvány pedig tovább növelheti az egyenlőtlenségeket az EU-ban.

Ennek fényében a képviselők sürgették a Bizottságot és a tagállamokat, hogy az EU-ban a munkavállalók szegénységének megelőzése a szegénység felszámolására irányuló általános célkitűzés része legyen. Az elv ugyanis, amely szerint a „munka a szegénység legjobb orvossága”, nem érvényes az alacsony bérezésű ágazatok, valamint a bizonytalan és atipikus munkakörülmények között dolgozók esetében.

A február 9-én elfogadott jelentésében (365 igen, 118 nem és 208 tartózkodás) az EP-képviselők a minimálbérek szegénységi küszöb fölötti meghatározását szorgalmazták.

További információ a munkavállalók jogainak védelmét szolgáló uniós intézkedésekről.

„Sürgős intézkedések kellenek… Egész Európában lépések szükségesek. Erős társadalombiztosítási rendszerek kellenek valamint olyan bérek és jövedelmek, amelyek lehetővé teszik a tisztességes megélhetést”- 

Özlem Demirel (baloldali), jelentéstevő. 

A minimálbérekről szóló európai irányelv


A képviselők üdvözölték a megfelelő minimálbérekről szóló uniós szabályok bizottsági javaslatát, amely fontos lépés annak biztosításában, hogy mindenki meg tudja keresni a megélhetéséhez szükséges bevételt és aktív tagja lehessen a társadalomnak.

A képviselők úgy vélik, a törvénynek biztosítania kell, hogy a munkaadók ne vonják le a minimálbérből a munkavégzéshez szükséges költségeket (például szállást vagy felszerelést).

21 EU-ország rendelkezik törvényben előírt minimálbérrel

6 országban (Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország) a minimálbér kollektív szerződésekkel védett

Egyenlő munkakörülmények a digitális platform dolgozóinak


A munkavállalói szegénység leküzdéséhez a képviselők szerint az alapvető munkakörülményekre vonatkozó jogszabályi keretet minden munkavállaló esetében alkalmazni kell, ide értve az atipikus vagy úgynevezett nem standard munkavállalókat is, akik gyakran bizonytalan körülmények között dolgoznak.

Esetükben is érvényesnek kell lenniük a munkaügyi törvényeknek és a társadalombiztosítási rendelkezéseknek, és képesnek kell lenniük arra, hogy kollektív tárgyalásokat folytassanak – mondták az EP-képviselők.

A nőket jobban fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés


A nők az EU-ban átlagosan 15%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, részben a munkaerőpiacon való alacsonyabb részvétel miatt. A képviselők sürgették az uniós országokat, hogy hajtsák végre a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelvet a probléma kezelése érdekében.

Mivel a nőket jobban fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, mint a férfiakat, az EP-képviselők fellépést sürgettek a nemek közötti bérszakadék felszámolására és a megfizethető, minőségi gyermekgondozáshoz való hozzáférés garantálására.

fecsego.eu/hírek/Európai Parlament

Leave a Reply 117 megnézve, 2 alkalommal mai nap |