| Mobile | RSS

Hirek Európai Parlament/Ipari innovációkat, költségcsökkentést és átláthatóságot hoz a big data (infografika)

Társadalom Tegnap  

Mi is az a big data, és valójában milyen előnyökkel, kihívásokkal jár az emberek, a vállalkozások és a környezet számára?

Illusztráció a big data cikkhez
Illusztráció a big data cikkhez 

Egyre növekszik az elektronikus eszközök használata, és a gyártási folyamatok is egyre inkább digitalizálódnak. Ennek eredményeként minden nap hatalmas mennyiségű digitális adat keletkezik mind a gazdaságban, mind az emberek személyes és szociális tevékenységei által.

A Bizottság előrejelzése szerint az adatok teljes és globális mennyisége 2025-re 530%-kal nő majd 2018-hoz képest.

Az adatok fontos részét képezik az EU digitális átalakulásának. A mesterséges intelligencia, amely egyike az uniós prioritásoknak az adatokra támaszkodik, és fejlődése attól függ, hogy Európában hogyan kezelik az adatokat. A mindennapi életünket és a gazdaságot formáló digitális szolgáltatásoknak szerves részét képezik az adatok. A Parlament adatvédelmi jogszabályokon dolgozik, hogy az embereknek, a vállalkozásoknak, a helyreállításnak és a zöld átmenetnek is előnye származzon a hatékony adatstratégiából.

További információ a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről és a Parlament álláspontjáról.

Infografika a big data-ról
A big data 

Mi az a big data?


big data kifejezés olyan összegyűjtött adathalmazokra utal, amelyek annyira nagyok és összetettek, hogy új technológiákra, például mesterséges intelligenciára van szükség a feldolgozásukhoz. Az adatok több különböző forrásból származnak. Gyakran azonos típusúak, például több millió mobiltelefon GPS-adatait használják a forgalmi dugók enyhítésére; de kombinálhatóak is lehetnek, például az egészségügyi feljegyzések és a betegek alkalmazás-használata. A technológia lehetővé teszi, hogy ezeket az adatokat nagyon gyorsan, közel valós időben gyűjtsék össze és elemezzék, így jutva új következtetésekre.
Honnan származik a big data?

  • Létrehozhatják az emberek mobilalkalmazásokban az interneten – beleértve a közösségi médiát és a kereskedelmi tranzakciókat, e-kormányzati nyilvántartásokat, stb.
  • De gépekkel is előállítható, ideértve az okos autókat, gyárakat, GPS-műholdakat és az időjárási adatokat gyűjtő műholdakat stb.

A big datában rejlő lehetőségek


A big data számos területen nagyszerű lehetőségeket kínál.

Ipar

A big data lehetővé teszi a vállalatok számára az innovációt, akár az emberek szükségleteinek és igényeinek jobb elemzésével, akár teljesen új termékek kínálatával. Noha a személyes adatok kiemelt jelentőségűek azon alkalmazások és platformok működésében, melyek a mindennapjaink és gazdaságunk fontos részévé váltak, az ipari adatok jobb kihasználása új innovációs hullámot hozhat az EU-ban. Az adatok emelhetik a termelékenységet és elősegíthetik a költségek csökkentését is, például az értékesítés vagy karbantartás előrejelzésével az intelligens gyárakban.

Környezet

A műholdas adatok segíthetik a kutatást, és támogathatják az EU-t az üvegházhatást okozó kibocsátások csökkentésében, valamint a természeti katasztrófák, például a tűzvészek megelőzésében és azok kezelésében. Az ipari termelési hatékonyság javításával csökkenteni kell a kibocsátást és a hulladéktermelést.

Egészségügy

A klinikai adatsorok elemzése – péládul az anonimizált egészségügyi nyilvántartások vagy a betegek által az alkalmazásokba bevitt adatok – segítheti a diagnosztika javulását és a gyógyszerfejlesztést és csökkenthetik a költségeket.

Mezőgazdaság

A gazdák a műholdak és az érzékelők adatait felhasználhatják az erőforrások – például a víz vagy a napfény – jobb felhasználására és az alkalmazkodására a változó körülményekhez.

Állami szektor

Az adatok és az elemzések növelhetik a közszolgáltatások hatékonyságát és eredményességét, hogy a polgárok számára testre szabottabb szolgáltatásokat kínáljanak és javítsák az átláthatóságot.

Szállítás

A GPS-ről és a közösségi médiából gyűjtött big data segíthet a forgalmi dugók enyhítésében. A forgalom jobb szabályozása hozzájárul az idő- és üzemanyag-megtakarításhoz, valamint csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.

Infografika arról, hogy mit tartalmaz az európai adatstartégia
Mit tartalmaz az európai adatstartégia? 

Kihívások a big data esetében

Ha az EU elmulasztja a big data lehetőségeinek kiaknázását, az jelentősebb uniós programok, mint például a zöld megállapodás optimálisnál alacsonyabb végrehajtását jelentheti és negatív következményekkel járhat a fogyasztókra, a vállalkozásokra és a gazdaságra nézve.


Elszalasztott lehetőségek

Jogvédelem

Mivel a digitális szolgáltatók több információval rendelkeznek a felhasználókról, mint fordítva, a szabályozatlan hatalmi egyenlőtlenség miatt a preferenciák és a gyengeségek is kiaknázhatók kereskedelmi vagy politikai haszonszerzés céljából.

A jól megcélzott reklámok aggodalmakat vetnek fel az esetleges manipulációval kapcsolatban, ahol a fogyasztók preferenciáit, sőt gyengeségeit is kihasználják.

Az automatizált adatalapú értékelések azt jelenthetik, hogy az egyéneket vagy csoportokat kategorizálják, ami oda vezethet, hogy kizárják őket például a szakmai lehetőségekből vagy az egészségügyi fedezetből.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |