| Mobile | RSS

COVID-19 oltás: A képviselők az EU és a globális szolidaritásra szólítanak fel

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS ENVI

A képviselők folytatják az EU további erőfeszítéseit a járvány elleni küzdelemben, és sürgős intézkedéseket hoznak az oltóanyaggyártás fokozása érdekében.
A képviselők folytatják az EU további erőfeszítéseit a járvány elleni küzdelemben, és sürgős intézkedéseket hoznak az oltóanyaggyártás fokozása érdekében. 

Az EU-nak folytatnia kell összehangolt erőfeszítéseit a COVID-19 járvány leküzdése érdekében, és sürgős intézkedéseket kell tennie az oltóanyaggyártás fokozása érdekében, hogy megfeleljen az állampolgárok elvárásainak.

A portugál elnökséggel és Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel tartott szerdai plenáris vitában az EP-képviselők véleményezték az EU COVID-19 oltási stratégiájának helyzetét.

Sok tag hangsúlyozta, hogy az EU helyes kulcsfontosságú döntéseket hozott, különösen az oltások kollektív európai megközelítésével és állampolgári jogai mellett való állással azáltal, hogy a biztonságot helyezte előtérbe és érvényesítette az EU felelősségi szabályait.

Von der Leyen elnök megvédte az EU választását az oltások kollektív megrendeléséről, a globális szolidaritás szükségességét, valamint azt a döntést, hogy semmilyen parancsikont nem tesznek az oltások biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban. A múlt hibáiból le kell vonni a tanulságokat – ismerte el az asszony -, mivel “még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk lenni a vírus elleni küzdelemben”.

A válságból való kilépés megoldásait a szolidaritás szellemében, a tagállamok között és globális szinten is meg kell találni – hangsúlyozták az EP-képviselők. Az EU felelős a világ többi részéért, és biztosítania kell az oltások igazságos elosztását az egész világon – tették hozzá, megismételve, hogy „senki sem biztonságban van, amíg mindenki nincs biztonságban”.

A tagok tudomásul vették, hogy az EU alábecsülte a vakcinák tömegtermelésének kihívásait, és hogy a termelés fellendítésére konkrét intézkedéseket kell most kiemelten kezelni. Sok képviselő sürgette a Bizottságot, hogy hajtsa végre a meglévő szerződéseket, és ugyanakkor támogassa a tagállamokat oltóanyag-kiépítési stratégiáikban.

Ana Paula Zacarias , portugál elnökség

Az EU-nak „igazat kell mondania” az oltási törekvések iránti bizalom erősítése és a dezinformáció elkerülése érdekében – emelte ki néhány képviselő. E tekintetben sokan emlékeztettek az átláthatóság szükségességére a szerződések tekintetében, valamint a vakcinák nemzeti szintű bevezetésével kapcsolatos átfogó és egyértelmű adatokra.

Figyelembe véve a nagy összegű befektetett közpénzt, több képviselő szorgalmazta az oltási stratégia végrehajtásának fokozott parlamenti ellenőrzését is.

Nézze meg a vita videófelvételét itt . Kattintson az alábbi nevekre az egyes állításokhoz .

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ( 1. rész , 2. rész , 3. rész )

Manfred Weber (EPP, DE)

Iratxe García Pérez (S&D, ES)

Dacian Cioloş (Európa megújítása, RO)

Marco Zanni (azonosító, IT)

Ska Keller (Zöldek / EFA, DE)

Beata Szydło (ECR, PL)

Manon Aubry (a baloldal, FR)

Háttér

2021. január 12-én az EP-képviselők kikérdezték a Bizottságot a COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos legújabb fejleményekről. Január 19-én a plenáris ülésen vita következett, amelynek középpontjában a COVID-19 globális uniós stratégiája állt, míg a Bizottság ugyanazon a napon közzétett egy frissített cselekvési tervet a járvány elleni küzdelem fokozására.

januári plenáris vita során az EP-képviselők széles körű támogatottságukat fejezték ki a világjárvány elleni küzdelemben alkalmazott közös uniós megközelítés mellett, és teljes átláthatóságot kértek a szerződések és a COVID-19 vakcinák bevezetése tekintetében.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 148 megnézve, 2 alkalommal mai nap |