| Mobile | RSS

Európai Parlament hírei /Nagy adatok: meghatározás, előnyök, kihívások (infographics)

Társadalom 21-02-2021 – 10:58 

Tudjon meg többet arról, hogy mi a nagy adat, és milyen előnyökkel és kihívásokkal jár az emberek, a vállalkozások és a környezet számára.

Az elektronikus eszközök használata növekszik, és a gyártási folyamatok egyre digitalizálódnak. Ez azt jelenti, hogy naponta hatalmas mennyiségű digitális adat keletkezik a gazdaságban, valamint az emberek személyes és társadalmi tevékenységei által. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az adatok teljes globális mennyisége 2025-re 530% -kal nő 2018-hoz képest.

Az adatok fontos részét képezik az EU digitális átalakulásának . A mesterséges intelligencia, amely egy uniós prioritás, az adatokra támaszkodik, és fejlesztése attól függ, hogy az adatokat hogyan kezelik Európában.

Az adatok a mindennapi életünket és a gazdaságot formáló digitális szolgáltatások szerves részét képezik . A Parlament azon dolgozik az adatjogszabályokon, hogy biztosítsa az emberek, a vállalkozások, a helyreállítás és a zöld átmenet előnyeit a hatékony adatstratégiában.

További információ a mesterséges intelligencia lehetőségeiről és arról, hogy mit akar a Parlament .

Infographic elmagyarázza a nagy adatokat
Infographic elmagyarázza a nagy adatokat 

Mi a nagy adat?

A nagy adatok olyan összegyűjtött adathalmazokra utalnak, amelyek olyan nagyok és összetettek , hogy új technológiák, például mesterséges intelligencia szükséges a feldolgozásához. Az adatok sokféle forrásból származnak. Gyakran azonos típusúak, például több millió mobiltelefon GPS-adatait használják a forgalmi dugók enyhítésére; de kombináció is lehet, például egészségügyi nyilvántartások és a betegek alkalmazásának használata. A technológia lehetővé teszi, hogy ezeket az adatokat nagyon gyorsan, közel valós időben gyűjtsék össze , és elemezzék, hogy új betekintést nyerhessenek.Honnan származnak a nagy adatok?

  • Nagy adatokat előállíthatnak az emberek: mobilalkalmazásokban, az interneten, beleértve a közösségi médiát és a kereskedelmi tranzakciókat, az e-kormányzati nyilvántartásokat …
  • Gépek által is előállítható, és a tárgyak internetéhez kapcsolódó tárgyak szenzorain keresztül gyűjthető, ideértve az intelligens autókat, gyárakat, GPS-műholdakat és az időjárási adatokat gyűjtő műholdakat stb.

A big data használat által létrehozott lehetőségek

A nagy adatok számos területen nagyszerű lehetőségeket kínálnak.

Ipar

A nagy adatok lehetővé teszik a vállalatok számára az innovációt, akár az emberek igényeinek és igényeinek jobb elemzésével, akár teljesen új termékek kínálatával. Míg a személyes adatok központi jelentőségűek az életünk és gazdaságunk fontos részévé vált alkalmazások és platformok működésében, az ipari adatok jobb kihasználása új innovációs hullámot hozhat az EU-ban. Az adatok emelhetik a termelékenységet és elősegíthetik a költségek csökkentését is, például az intelligens gyárak értékesítésének vagy karbantartásának előrejelzésével.

Környezet

A műholdas adatok javíthatják a kutatást, és segíthetik az EU-t az üvegházhatást okozó kibocsátások csökkentésében, valamint a természeti katasztrófák, például a tűzvészek megelőzésében és azok kezelésében. A termelés hatékonyságának növelésével az iparban csökkenteni kell a kibocsátást és a hulladékot.

Egészségügy

A nagy klinikai adatkészletek elemzése – például: anonimizált egészségügyi nyilvántartások vagy a betegek által az alkalmazásokba bevitt adatok – lehetővé tehetik az orvoslás jobb diagnosztikáját, kezelését és fejlesztését, ugyanakkor csökkenthetik a költségeket.

Mezőgazdaság

A gazdák a műholdak és az érzékelők adatait felhasználhatják az erőforrások – például a víz vagy a napfény – jobb felhasználására és a növények alkalmazkodására a változó körülményekhez.

Állami szektor

Az adatok és a fejlett elemzések növelhetik a közszolgáltatások hatékonyságát és eredményességét, javíthatják az átláthatóságot és jobban szabhatnak szolgáltatásokat.

Szállítás

A GPS-ről és a közösségi médiából gyűjtött nagy adatok segíthetnek a forgalmi dugók enyhítésében. A forgalom jobb szabályozása szintén hozzájárul az idő- és üzemanyag-megtakarításhoz, és csökkenti a CO2-kibocsátást.

Infografika az európai adatstratégiáról
Infografika az európai adatstratégiáról 

A big data kihívásai

Elmaradt lehetőségek

Ha az EU elmulasztja a nagy adat lehetőségeinek kiaknázásának lehetőségét, akkor ez akadályozhatja a főbb uniós programok, például a Zöld Deal megvalósítását, és kihathat a fogyasztókra, a vállalkozásokra és a gazdaságra.

Jogvédelem

Mivel a digitális szolgáltatók több információt szereznek a felhasználókról, a szabályozatlan energia-egyensúlyhiány miatt preferenciák, sőt gyengeségek is kiaknázhatók kereskedelmi vagy politikai haszonszerzés céljából.

A jól megcélzott reklámok aggodalmakat vetnek fel az esetleges manipulációval kapcsolatban, ahol a fogyasztók preferenciáit és még gyengeségeit is kihasználják.

Az automatizált adatalapú értékelések azt jelenthetik, hogy az egyéneket vagy csoportokat kategorizálják, ami oda vezethet, hogy kizárják őket például a szakmai lehetőségekből vagy az orvosi lefedettségből.

fecsego.eu/Hírek) Európai Parlament

Leave a Reply 144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |