| Mobile | RSS

Európai Parlamenti hirek /Hogyan akarják a MEPS kezelni a dolgozói szegénységet az EU-ban

Társadalom 15-02-2021 – 17:18 

Munkahelyi szegénység: egy koncerten dolgozó munkavállaló, aki kerékpárral szállít szállítást
(c) AdobeStock / Bluraz 

A munkavállalók szegénységének leküzdése érdekében a képviselők fellépést kívánnak elérni a minimálbérek terén, és támogatást kell nyújtani a leginkább veszélyeztetetteknek, ideértve a nőket és a gigászi gazdaságban dolgozókat is.

Az uniós munkavállalók közel 10% -a szegénységben él, a népesség 21,7% -át pedig szegénység vagy társadalmi kirekesztés sújtja. Ráadásul a járvány súlyosbíthatja az egyenlőtlenségeket az EU-ban.

Ennek fényében az EP-képviselők sürgetik az Európai Bizottságot és az uniós országokat, hogy az EU-ban a szegénység felszámolására irányuló általános célkitűzésükbe foglalják bele a munkavállalók szegénységének megelőzését, mivel az az elv, amely szerint a „munka a szegénység legjobb orvossága”, nem vonatkozik az alacsony bérű ágazatokra, valamint a bizonytalan és atipikus munkakörülmények között dolgozókra.

Az EP-képviselők február 9-én elfogadott jelentésben a minimálbérek szegénységi küszöbérték feletti meghatározását szorgalmazták.

További információ a munkavállalók jogainak javítását célzó uniós intézkedésekről .

Sürgős fellépésre van szükségünk. Tegnap cselekvésre volt szükségünk szerte Európában. Minimális előírásokra van szükségünk. Erős társadalombiztosítási rendszerekre van szükségünk. Olyan bérekre és jövedelmekre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik a tisztességes életmódot 

Özlem Demirel (a baloldal)

Jelentés szerzője

A minimálbérekről szóló európai irányelv

A képviselők üdvözölték a megfelelő minimálbérekre vonatkozó uniós szabályokról szóló bizottsági javaslatot , amely fontos lépésként jellemzi annak biztosítását, hogy mindenki munkájából megélhetést tudjon szerezni és részt vehessen a társadalomban.

Szerintük a törvénynek biztosítania kell, hogy a munkaadók ne vonják le a minimálbérből a munka, például a szállás vagy a felszerelés költségeit .

21 Az uniós országokban törvényben előírt minimálbér van

6. Az uniós országokban a minimálbéreket kollektív szerződések védik: Dániában, Olaszországban, Cipruson, Ausztriában, Finnországban és Svédországban

A digitális platform dolgozóinak egyenlő munkakörülményei

A képviselők szerint a munkavállalók szegénységének leküzdése érdekében a minimális munkakörülményekre vonatkozó jogszabályi keretet minden olyan munkavállalóra alkalmazni kell, beleértve a digitális gazdaság atipikus vagy nem szabványos munkavállalóit is , akik gyakran bizonytalan körülmények között dolgoznak.

A munkaügyi törvényeknek és a társadalombiztosítási rendelkezéseknek is ki kell terjedniük rájuk, és képesnek kell lenniük arra, hogy kollektív tárgyalásokat folytassanak.

A nőket jobban fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés

A nők az EU-ban átlagosan 15% -kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak , részben a munkaerőpiacon való alacsonyabb részvétel miatt. A képviselők sürgették az uniós országokat, hogy hajtsák végre a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelvet a probléma kezelésének elősegítése érdekében.

Mivel a nőket jobban fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, mint a férfiakat, az EP-képviselők fellépést sürgettek a nemek közötti bérszakadék felszámolására és a megfizethető és minőségi gyermekgondozáshoz való hozzáférés garantálására.

fecsego.eu/Európai Parlamenti hírek

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |