| Mobile | RSS

Szijjártó Péter megijedt Biden külügyminiszterétől? Épp azelőtt távozott az EU-s megbeszélésről, hogy Blinkennel tárgyaltak volna

február 22, 2021 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: MTI

Szijjártó inkább elment szavazni a veszélyhelyzetről, minthogy a demokráciapárti amerikai külügyminiszterrel tárgyalt volna

Nem tudott túljárni a magyar külügyminiszter eszén az EU külügyi főképviselője:

Szijjártó Pétert semmi sem tarthatta vissza attól, hogy idő előtt távozzon az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásáról, írja a hvg.hu.

Ezt onnan tudjuk, hogy Szijjártó arról posztolt a Facebookon, hogy:

érdekes kísérletet tett ma a külügyi főképviselő, hogy a szokásokkal ellentében egész napos ülést próbált szervezni

A magyar külügyminiszter azért távozott az ebédszünetben, mert a magyar parlamentben volt szükség a szavazatára, hiszen az országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönt a délutáni órákban, márpedig nélküle nincs meg a kétharmados többség.

Szó volt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatról is, amely újabb mélyponthoz érkezett az ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij bebörtönzése után. A magyar külügy szerint azonban stratégiai megközelítésre van szükség, amely nem egyszerűsíthető le sem szankciókra, sem a Navalnij-ügyre. Szijjártó Péter szerint az együttműködésnek négy területet kell felölelnie:

  • kereskedelem,
  • biztonsági kihívásokat jelentő konfliktusok kezelése,
  • energiaellátás, ahol Oroszországot nem lehet figyelmen kívül hagyni és
  • a vírussal szembeni nemzetközi küzdelem.

Közben Szijjártó egyetlen szóval sem említette azt, hogy a külügyminiszteri tanács (tehát Magyarország is) egyetértett azzal, hogy újabb szankciós intézkedések előkészítésére utasítják az Európai Bizottságot.

Ezután Szijjártó Péter távozott, így már nem vett részt azon a videokonferencián, amelyen az uniós külügyek irányítói első alkalommal tárgyalhattak Anthony Blinkennel, az új amerikai külügyminiszterrel. A magyar külügyminiszter elmondta, hogy kiadta a későbbiekben ő képviselő brüsszeli uniós nagykövetnek, hogy mit kell mondania Blinkennek.

Szijjártó Péter vagy az amerikai felelősségre vonástól, vagy attól ijedt meg, hogy ha nem lép le, akkor nem kap még 90 napra teljhatalmat Orbán Viktor. Mindegy mi volt az ok, gyalázatos ez az egész.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 190 megnézve, 1 alkalommal mai nap |