| Mobile | RSS

Alig várják, hogy Biden eltörölje a halálbüntetést

Üdvözölte kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosa Joe Biden amerikai elnök azon kijelentését, miszerint mindent meg fog tenni az Egyesült Államokban a halálbüntetés eltörlése érdekében.

2021. február 23., 16:12

Szerző: MTI

Michelle Bachelet leszögezte: nincs semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a kivégzés más büntetési fajtáknál nagyobb visszatartó erővel bírna, hozzátette viszont, hogy több tanulmány szerint azokban az amerikai államokban, ahol eltörölték a halálbüntetést, a bűnözési ráta nem nőtt.

Biden a választási kampánya során azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

Donald Trump volt amerikai elnök tavaly 17 éves szünet után rendelte el a szövetségi kivégzések újrakezdését, jóllehet a Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) nevű amerikai nonprofit szervezet szerint az Egyesült Államokban csökkent a halálbüntetés támogatottsága, a hosszú szünet után pedig nehézségekbe ütközött a méreginjekció alapanyagainak a beszerzése is.

A halálbüntetést több amerikai államban – köztük Coloradóban és legutóbb Virginiában – már eltörölték.

Merrick Garland, Biden jelöltje az igazságügyi tárca élére hétfőn a Kongresszusban kiemelte, hogy a halálbüntetés jelenelg aránytalan mértékben afroamerikaiakat és más, nem fehér közösségek tagjait sújtja, hangsúlyozva, hogy “túl sokat közülük hamis ítélet alapján”.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Patrick Semansky)

fecsego.eu/168 ó ra

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |