| Mobile | RSS

Hírek Európai Parlament/Európai adatstratégia: mit akarnak a képviselők

Társadalom Tegnap  

Globális hálózat és adatcsere Európában
© AdobeStock / Sdecoret 

Tudja meg, hogyan akarják a képviselők kialakítani a nem személyes adatok megosztására vonatkozó uniós szabályokat az innováció és a gazdaság fellendítése érdekében, a magánélet védelme mellett.

Az adatok az EU digitális átalakulásának középpontjában állnak, amely befolyásolja a társadalom és a gazdaság minden aspektusát. Szükséges a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez , amely az EU egyik prioritása, és amely jelentős lehetőségeket kínál az innovációra, a Covid-19 válság utáni helyreállításra és a növekedésre, például az egészségügy és a zöld technológiák területén.

További információ a big data lehetőségekről és kihívásokról

Válaszul az Európai Bizottság európai adatstratégiájára a Parlament ipari, kutatási és energetikai bizottsága az emberekre összpontosító jogalkotásra szólított fel, amely a magánélet és az átláthatóság európai értékein alapul, amely lehetővé teszi az európaiak és az EU-ban működő vállalatok számára, hogy kihasználják az ipari és közérdekű adatokban rejlő lehetőségeket. 2021. február 24-én elfogadott jelentésben.

Az EU adatgazdaságának előnyei

A képviselők elmondták, hogy a válság megmutatta, hogy szükség van olyan hatékony adatjogszabályokra, amelyek támogatják a kutatást és az innovációt. Az EU-ban már létezik nagy mennyiségű minőségi adat, nevezetesen nem személyes – ipari, közéleti és kereskedelmi – adat, és ezek teljes potenciálját még fel kell fedezni. Az elkövetkező években sokkal több adat keletkezik. A képviselők arra számítanak, hogy az adatjogszabályok segítenek kiaknázni ezt a lehetőséget, és elérhetővé teszik az adatokat az európai vállalatok, köztük a kis- és középvállalkozások, valamint a kutatók számára.

Az ágazatok és országok közötti adatáramlás lehetővé tétele minden méretű európai vállalkozást elősegít az innovációban és az Európában és azon kívüli fejlődésben, valamint elősegíti az EU vezető szerepét az adatgazdaságban.

A Bizottság előrejelzése szerint az adatgazdaság az EU-ban a 2018. évi 301 milliárdról 2025-re 829 milliárd euróra nőhet, az adatszakemberek száma pedig 5,7-ről 10,9 millióra nőhet.

Európa globális versenytársai, például az Egyesült Államok és Kína, gyorsan újítanak, és alkalmazzák az adatokhoz való hozzáférés és felhasználás módjaikat. Ahhoz, hogy vezetővé váljon az adatgazdaságban, az EU-nak meg kell találnia egy európai módszert a potenciál felszabadítására és a normák meghatározására.

A magánélet, az átláthatóság és az alapvető jogok védelmére vonatkozó szabályok

A képviselők szerint a szabályoknak a magánéleten, az átláthatóságon és az alapvető jogok tiszteletben tartásán kell alapulniuk. Az adatok ingyen megosztását a nem személyes adatokra vagy a visszafordíthatatlanul anonimizált adatokra kell korlátozni. Az egyéneknek teljes ellenőrzés alatt kell tartaniuk adataikat, és az EU adatvédelmi szabályainak, nevezetesen az Általános Adatvédelmi Rendeletnek (GDPR) kell őket védenie.

A bizottság felhívta a Bizottságot és az uniós országokat, hogy működjenek együtt más országokkal a globális normák kidolgozása érdekében az EU értékeinek és alapelveinek előmozdítása és az uniós piac versenyképességének biztosítása érdekében.

Európai adattérek és nagyadat-infrastruktúra

Felszólítva, hogy az adatok szabad áramlása legyen az irányadó elv, a képviselők sürgették a Bizottságot és az uniós országokat, hogy hozzanak létre olyan ágazati adattéreket, amelyek lehetővé teszik az adatok megosztását, miközben követik a közös irányelveket, jogi követelményeket és protokollokat. A járvány fényében az EP-képviselők szerint különös figyelmet kell fordítani a közös európai egészségügyi adattérre.

Mivel az adatstratégia sikere nagymértékben függ az információs és kommunikációs technológiai infrastruktúrától, az EP-képviselők sürgették az EU technológiai fejlődésének felgyorsítását, mint például a kiberbiztonsági technológia, az optikai szálak, az 5G és a 6G, és üdvözölték azokat a javaslatokat, amelyek elősegítik Európa szerepét a szuperszámításban és a kvantumszámításban. . Figyelmeztették, hogy az egyenlő esélyek biztosítása érdekében fel kell számolni a régiók közötti digitális megosztottsággal, különösen a Covid utáni helyreállítás fényében.

A nagy adatok környezeti lábnyoma

Míg az adatok képesek támogatni a zöld technológiákat, és az EU célja, hogy 2050-ig éghajlat-semlegessé váljon , a digitális ágazat felelős az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának több mint 2% -áért. Ahogy növekszik, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az E-hulladék csökkentésére kell összpontosítania – fogalmaztak az EP  képviselők.

Az EU adatmegosztási jogszabályai

A Bizottság 2020 februárjában ismertette az európai adatstratégiát. A stratégia és a mesterséges intelligenciáról szóló fehér könyv a Bizottság digitális stratégiájának első pillérei.

További információ a mesterséges intelligencia lehetőségeiről és arról, hogy mit akar a Parlament

Az ipari, kutatási és energetikai bizottság azt várja, hogy a jelentést figyelembe fogják venni az új adattörvényben, amelyet a Bizottság 2021 második felében nyújt be.

A Parlament emellett dolgozik az adatkezelési törvényről szóló jelentésen, amelyet a Bizottság 2020 decemberében nyújtott be az adatstratégia részeként. Célja az adatok elérhetőségének növelése, valamint az adatmegosztás és a közvetítők iránti bizalom erősítése.

A Parlament a márciusi plenáris ülésen szavaz a bizottsági jelentésről.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |