| Mobile | RSS

Világgazdaság-USA-munkanélküliség Jelentősen csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban    Washington, 2021. február 25., csütörtök (MTI) –

Jelentősen, a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten a járványügyi helyzet javulásával párhuzamosan, de az egyelőre még nem világos, hogy az ország déli részén február közepén tomboló hóviharok rövid távon milyen hatást gyakoroltak a munkaerőpiacra.

fecsego.eu /MTI

    A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 730 ezer volt a február 20-ával zárult héten, ami 111 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 861 ezerről 841 ezerre módosított értéknél.
    Elemzők ennél jóval kisebb csökkenést, 838 ezres számot vártak. Egy évvel ezelőtt még 220 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.
    A kérelmek száma továbbra is jócskán meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.
    A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 20 500-zal, 807 750-re csökkent a múlt héten. Egy évvel korábban még 210 ezren állt a mozgóátlag.
    A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a február 13-val végződött héten 101 ezerrel, 4 millió 419 ezerre süllyedt. Elemzők gyengébb adatra, 4 millió 467 ezerre számítottak.
    A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 91 500-zal, 4 millió 547 ezerre esett. Ez még mindig több mint két és félszerese az egy évvel korábbi 1,71 milliós szám.
    Az Egyesült Államokban január közepén tetőzött a koronavírus-járvány második hulláma, azóta csökken a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. A járványügyi mutatók a hálaadás és a karácsonyi ünnepek előtti szintre javultak, ami lehetővé tette, hogy a szolgáltatási ágazat vállalkozásai közül egyre több újraindítsa a munkát. Jól tükrözi a helyzet javulását, hogy januárban az utóbbi hét hónap legerősebb ütemével nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a fogyasztók pedig februárban kedvezőbben ítélték meg a munkaerőpiac helyzetét.
    A segélykérelmek makacsul nagy számát részben az magyarázza, hogy Ohio államban több autógyárban is le kellett állítani a termelést a globális csiphiány miatt. A következő hetekben pedig a hóviharok miatti kényszerszünetek növelhetik a munkanélküliek számát. A déli Texas állam nagy részén napokig nem volt áram- és ivóvíz-szolgáltatás.
    A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.
    Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 28,9 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 19,34 milliót, a halottaké pedig az 518 ezret.


Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |