| Mobile | RSS

Deutsch Tamás után a többi fideszes EP-képviselőt is felfüggeszthetik///Po Tamásovi Deutschovi môžu byť suspendovaní aj ďalší europoslanci

A Néppárt felgyorsította a folyamatot.

Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a fideszes EP-képviselők között – írja a Népszava. A lap információi szerint Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód.KAPCSOLÓDÓ

Az egész Fidesz-frakciót kizárná az Európai NéppártMár egy munkacsoportot is létrehoztak.

A végleges szöveg még nincs meg, de gyorsan elkészülhet, és már akár jövő szerdán el is fogadhatják. Az EPP-ben nem számítanak hosszú vitára, mert széles konszenzus övezi a tervezetet.

A kizáráshoz a jövőben azonban már nem sima többség, hanem kétharmados fog kelleni. Kivéve, ha olyan párt tagjáról van szó, amelyet már kizártak, vagy felfüggesztettek. Azaz a fideszes képviselők akár a szavazatok 50 százaléka plusz egy vokssal kizárhatók, vagy felfüggeszthetők lennének.

Deutsch Tamást azután függesztették fel, hogy Manfred Weber frakcióvezetővel kapcsolatban gestapózott egyet. Az EP-képviselő hiába kért bocsánatot, felfüggesztették, és a Népszava EPP-s forrásai szerint a fideszes képviselők is erre a sorsra juthatnak a tervezet elfogadása után.

A felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne.

Trócsányi László az eldurvuló vita hevében péntek délelőtt azt mondta, hogy beperelnék a Néppártot az Európai Bíróságon, ha kizárnák a Fideszt.

fecsego.eu/24.hu

Po Tamásovi Deutschovi môžu byť suspendovaní aj ďalší europoslanci

  1. februára 2021 | príspevok Ústavný súd, Aktuálne správy, Udalosti, Súdny dvor Európskej únie, Súd / prokuratúra / Súdna rada v Szegede, Deszki Public Life, Pictures of Life / bulvár, tlačová miestnosť EÚ, europarl.europa.eu/news/en, europarl .hu, Chattering News, blog šéfredaktora, HITA, verejný život, kultúra, Maďarský helsinský výbor, Nav, policajné správy, segedínsky tribunál, Biely dom

Attila Kálmán
Ľudová strana proces urýchlila.

Je čoraz pravdepodobnejšie, že čoskoro dôjde k prelomeniu chleba medzi Európskou ľudovou stranou (EPP) v skupine Európskeho parlamentu a europoslancami za Fidesz, píše Népszava. Podľa informácií v príspevku bolo v piatok na schôdzi predsedníctva PPE prijaté rozhodnutie zmeniť a doplniť rokovací poriadok, ktorý umožní vylúčenie a pozastavenie skupiny, čo v súčasnosti nie je možné.

Bola by vylúčená celá frakcia Fidesz. Európska ľudová strana už zriadila pracovnú skupinu.

Konečné znenie zatiaľ nie je k dispozícii, je však možné ho rýchlo dokončiť a môže byť prijaté budúcu stredu. Neočakávajú dlhú diskusiu v EPP, pretože okolo návrhu panuje všeobecná zhoda.

V budúcnosti si však vylúčenie nebude vyžadovať jednoduchú väčšinu, ale dve tretiny. Pokiaľ nejde o člena strany, ktorá už bola vylúčená alebo suspendovaná. To znamená, že poslanci Fideszu môžu byť vylúčení alebo pozastavení až s 50 percentami hlasov plus jedným hlasom.

Tamás Deutsch bol suspendovaný po tom, čo urobil gesto v súvislosti s vedúcim skupiny Manfredom Weberom. Europoslanec sa márne ospravedlnil, bol pozastavený. Podľa zdrojov Népszavy z EPP by tento osud mohli postihnúť aj europoslanci za Fidesz, akonáhle bude zákon prijatý.

Pozastavení poslanci by neboli schopní obsadzovať pozície ani v EP, ani v politickej skupine, prevziať úlohu spravodajcu a získať finančnú podporu od politickej skupiny. Ale na rozdiel od predchádzajúcich návrhov by im nebola odňatá možnosť vystúpiť vo výboroch a na plenárnych schôdzach, pretože by to bol právne napadnuteľný krok.

László Trócsányi v zápale búrlivej debaty v piatok ráno povedal, že v prípade vylúčenia Fideszu bude žalovať ľudovú stranu na Európskom súdnom dvore.

fecsego.eu/24.hu

Leave a Reply 532 megnézve, 2 alkalommal mai nap |