| Mobile | RSS

A Párbeszéd vádbeszédet tartott, Bangóné ezúttal járványszakértőt alakított a parlamentben

BOKOR GÁBOR2021-03-01

Hétfőn folytatódott a tavaszi ülésszak az Országgyűlésben, ahol több mindennel kapcsolatban kérdezték az ellenzéki politikusok a kormánypártiakat, egy valami azonban közös volt, a véleményük, miszerint minden rossz, még az is, ami nem. A megszokott módon napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az ülés, majd a tervezett napirend szerint beszédet mondott Varga Zoltán DK-s, Csárdi Antal LMP-s és többek között az MSZP nagyágyúja, Bangóné Borbély Ildikó is. Napirend előtti felszólalással szórakoztatta az érdeklődőket és a képviselőket Tordai Bence. A mérhetetlen támogatással rendelkező Párbeszéd politikai alkuk következtében lett országgyűlési képviselője ügyészeset játszott és a kormányt vádolta, többek között olyan megmosolyogtató dolgokkal, mint hogy miért nem vezet be a kormány válságkezelő alapjövedelmet. Felszólalt mások mellett Ungár Péter is, aki egy fokkal elegánsabb volt, nem csatlakozott a baloldali pártokhoz és nem játszott akadékoskodó, önjelölt járványszakértőt.

Az előző héten kezdődött kétnapos ülés zárónapja délelőtt tizenegykor a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, elsőként Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa kapott szót napirend előtti felszólalás keretében.

Ez nem egy napirend előtti felszólalás, ez egy vádbeszéd

– kezdte monológját a Rákosit balról előző politikus. Tordai Bence sorolni kezdte „vádjait”, azzal indított, hogy több ezer magyar ember elkerülhető halála szárad a kormány kezén, majd azzal folytatta sajátos stílusában, hogy több százezren vesztették el a munkahelyüket,  állítása szerint a kormány miatt.

LinkEmbed00:26LiveSD1x

Vádolom az Orbán-kormányt a járványellenes védekezés kudarca miatt. Ez egy káoszkormányzás, melyet most leginkább az oltási terv és annak kivitelezése kapcsán látunk. A terv teljesen szakszerűtlen, hónapokon keresztül dugdosták, és most sem tudják megvalósítani. Húsz- harmincéves fiatal, egészséges emberek, akik a munkájuk okán sem jogosultak oltásra, kapták már meg a védőoltást, és nyolcvan-kilencven éves polgártársaink még mindig nem jutottak hozzá a vakcinához

– fogalmazott a párbeszédes képviselő, aki azt hiányolta leginkább, hogy jelenleg Magyarországon nincs válságkezelő alapjövedelem. Tordai szerint az Orbán-kormány eladósította Magyarországot és az volt a legfontosabb, hogy „kitömjék a haverokat”. Különösen komikus volt, hogy Tordai Karácsony Gergelyt hozta fel, mint pozitív példát, hogy jaj, a drága főpolgármester úr, mennyivel előbb intézkedett a második, őszi hullám előtt, mint a kormány.

Az amúgy nyugodtságáról ismert Rétvári Bence kapta meg a lehetőséget, hogy válaszoljon, ám a végére ő is elvesztette türelmét. Válaszát azzal kezdte, hogy Tordai Bence vádakat fogalmazott meg, holott védekezni valója az ellenzéknek van egyedül az Országgyűlésben.

Ha körbenéz a világban, kevés helyen fogja megtapasztalni, hogy parlamenti képviselők ne az ország érdeke alapján, hanem a saját vélt politikai érdekük alapján döntsenek a koronavírus-járvány időszaka alatt.  Márpedig a magyar ellenzék ilyen

– kezdte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára, majd azzal folytatta, hogy nehéz olyan helyet találni a világban, ahol a képviselők a kormánnyal szemben nem szavazzák meg a rendkívüli jogrendet, hogy a kormány gyors intézkedéseket hozzon, a magyar ellenzék azonban ilyen.

Amikor legutóbb szavazhatott arról, hogy a kormány gyorsan tudjon lépni, Ön nemmel szavazott

– hangsúlyozta Rétvári Bence. Az államtitkár azzal folytatta, hogy Magyarország a nyugat-európai államokat megelőzve már az első regisztrált magyar fertőzött előtt harminchárom nappal létrehozta az Operatív Törzset, ráadásul hazánk a három, a pandémiára  leghamarabb reagáló európai országok egyike. Rétvári Bence hozzátette, hogy az átoltottság – amely jelenleg az EU-ban nem éri el öt százalékot – Magyarországon a hat százalékhoz közelít, köszönhetően annak, hogy nem csak Brüsszelből származó vakcinákkal oltanak.

Az ellenzék a járvány elhúzódására játszik politikailag, és a választók erről is véleményt fognak mondani

– zárta mondandóját az államtitkár.

Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő ezután a kormány gazdasági lépéseit kritizálta. Azzal kezdte, hogy a járvánnyal kapcsolatban itt már szinte minden elhangzott, ráadásul nem tartja magát önjelölt infektológusnak, így inkább a gazdaságról beszélne. Arról beszélt, hogy az Orbán-kormány nagyon kevés segítséget nyújt azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek munkahelyük elvesztése miatt.

A kormány neoliberális, piacpárti válságkezelést alkalmaz, amely a magyar emberek érdekeivel ellentétes, de a kormányoldal holdudvarának kedvez

– jelentette ki Ungár, majd azt kérte számon, hogy miért maradhatnak nyitva a kaszinók, holott a teljes vendéglátó- és szállodaipar bezárt a járvány miatt. Ezek után azzal folytatta, hogy egy bezárt vendéglátóhely közzétette: egy főre mindössze tízezer forintos bértámogatást kapott.

Válaszra Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kapta meg a lehetőséget, aki megköszönte Ungárnak, hogy nem állt be a baloldali oltásellenes kórusba és legalább ő nem akarja elbizonytalanítani a magyar embereket, hogy a saját életük és egészségük védelme érdekében éljenek az oltás lehetőségével. Schanda azzal folytatta, hogy a baloldali válságkezelési receptekkel ellentétben a nemzeti-polgári kormány úgy segít, hogy megvédi a munkahelyeket és újakat teremt. Az államtitkár jelezte: az ágazati bértámogatás eddig száztizenötezer munkahely megvédéséhez járult hozzá, és a források kilencvennyolc százalékát már kifizették.

Az említett kávézó megkapta azt a támogatást, amit igényelt, ugyanakkor szomorú helyzet, ha a vállalkozások kevesebb mind négy órában foglalkoztatnak munkavállalót, és cinikusan azt mondják, hogy borravalóból fizetik ki feketén a dolgozókat

– közölte az államtitkár, aki hozzátette: a tisztességes vállalkozások átlagosan munkavállalónként százezer forintnyi támogatást kapnak.

BANGÓNÉ KÁOSZT VIZIONÁLT AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

Az MSZP nagyágyúja napirend előtti felszólalásra kapott lehetőséget, és arról beszélt, hogy az egészségügy egyik legsötétebb napja a mai, miközben meghaladta a tizenötezret a koronavírus-járvány áldozatainak száma, a most hatályba lépő, a szolgálati jogviszonyról szóló törvény káoszt és bizonytalanságot okozott az ágazatban. A politikus kifogásolta, hogy az utóbbi időben számos anomália vetődött fel az ügyeleti díjak kifizetésénél, a törvénymódosítás miatt kötött új szerződésekben pedig gyakran hibás adatok szerepelnek, így a teljesítettnél rövidebb szolgálati időt írtak jóvá.

Végzetes következményei lesznek, ha a dolgozók tizede nem írja alá új munkaszerződését

– közölte a szocialista képviselő, aki kifogásolta a háziorvosok helyzetét is.

Bangónénak Rétvári Bence válaszolt és azt mondta, hogy a baloldalnak hallgatnia kellene az egészségügy témájában, hiszen kormányzásuk idején kórházakat zártak be, tizenhatezer ágyat felszámoltak, egyetlen kormányként csökkentették az orvosok, ápolók fizetését, hatezer embert elbocsátottak, bevezették a vizit- és a kórházi napidíjat, amit a koronavírus-fertőzöttektől is beszednének.

A hatályos költségvetés a járványügyi védekezés extraköltségein kívül is kilencszáz-milliárd forinttal többet fordít az ágazatra, mint a 2010-es büdzsé, míg a háziorvosok finanszírozása 79,3-ról 214,1 milliárdra bővült. Nincs más ország, ahol orvosbért dupláztak volna meg a járvány idején

– emelte ki Rétvári Bence.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

fecsego.eu/PestiSrácok

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |