| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament//Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz: ideiglenes megállapodás a következő generációs programról

sajtószoba >Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz: ideiglenes megállapodás a következő generációs programról 

Sajtóközlemények ITRETRAN  Ma  

  • Alapok az EU közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítésére és az alapvető transzeurópai projektek megvalósítására
  • Projektek kidolgozása nagyon nagy kapacitású digitális hálózatokon és 5G rendszereken
  • A finanszírozott projekteknek összhangban kell lenniük az EU és a nemzeti éghajlat- és energiaügyi tervekkel

Az EP és a Tanács tárgyalói megállapodást kötöttek az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz korszerűsítéséről, valamint új alapok felszabadításáról a közlekedési, digitális és energetikai projektekhez 2021–2027-ig.

A Parlament és a Tanács csütörtök este megkötött ideiglenes megállapodása meghatározza az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 2021 és 2027 közötti felhasználásának kereteit. A program közlekedési, energetikai és digitális projekteket finanszíroz, és biztosítja, hogy -Európai projektek, például a Rail Baltica, az alternatív üzemanyagok töltési infrastruktúrája és az 5G lefedettség kiépítése a fontos közlekedési tengelyekre 2030-ig időben befejeződnek.

Körülbelül 30 milliárd eurós összköltségvetéssel (2018-ban, állandó árakon) a CEF a közlekedési infrastruktúra korszerűsítésére irányuló projekteket és határokon átnyúló, uniós hozzáadott értéket képviselő projekteket finanszíroz. A határokon átnyúló közlekedési projektekre elkülönített mintegy 10 milliárd euró a Kohéziós Alapból származik, és segít az EU-országoknak a hiányzó közlekedési kapcsolatok kiteljesítésében. 1,4 milliárd euró részesedést jelölnek ki a hiányzó, határokon átnyúló vasúti projektek gyors végrehajtásának nyomon követésére, amelyeket a Bizottság választ ki versenyképességi alapon.

A digitális ágazatban a CEF támogatni fogja a biztonságos és nagyon nagy kapacitású digitális hálózatok és 5G rendszerek közös érdekű projektjeinek kidolgozását, valamint a közlekedési és az energiahálózatok digitalizálását.

A program végül az energiahálózatok átjárhatóbbá tételét célozza, és biztosítja, hogy a finanszírozott projektek összhangban legyenek az EU és a nemzeti éghajlat-változási és energetikai tervekkel.

Az előadók idézetei

Marian-Jean Marinescu (EPP, RO) közlekedési és idegenforgalmi előadó elmondta: „Örülök, hogy jövőbeni finanszírozást biztosítottunk az európai infrastrukturális projektek korszerűsítésére és bővítésére. A modern és hatékony kapcsolatok minden európaiak javát szolgálják, hozzájárulnak a növekedés növekedéséhez és munkahelyek teremtéséhez az egész EU-ban. További beruházások segítik a közlekedési ágazatot abban, hogy megbirkózzon a széndioxid-mentesítés számos kihívásával, amelyekkel a közeljövőben szembesülni fog. ”

Kollégája és a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság társelőadója, Dominique Riquet (Renew, FR) hozzátette: „Erre a finanszírozási eszközre minden eddiginél nagyobb szükség van. További és gyorsabb közlekedési projekteket kell kidolgoznunk a növekedés ösztönzése, a versenyképesebbé válás és a kohézió erősítése érdekében egész Európában. A Green Deal megvalósítása nem lesz lehetséges, ha nem frissítjük infrastruktúránkat a digitális és környezeti átmenet érdekében. A CEF elengedhetetlen Európának e célok elérése érdekében ”.

Henna Virkkunen , az ipar, a kutatás és az energiaügyi referens, Henna Virkkunen (EPP, FI) hangsúlyozta: „A program finanszírozza a legfontosabb határokon átnyúló összekapcsolhatósági és megújuló energia projekteket a tagállamok között, és lehetővé teszi Európának, hogy ugrást tegyen a digitális és éghajlat-semleges gazdaság felé. Ez létfontosságú annak biztosításához, hogy versenyképesek maradjunk a jövőben ”.

Következő lépések

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz programmal kapcsolatos informális megállapodást a Tanács Állandó Képviselőinek Bizottságának és a Parlament Közlekedési és Ipari Bizottságainak, majd a Tanácsnak és a Parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |