| Mobile | RSS

Müller Cecília döntött, immár hétvégén is olthatnak a háziorvosok

MTI-NépszavaPublikálás dátuma2021.03.12. 20:18


Fotó: MTVA – Szigetváry Zsolt

A doktorok pluszmunkáját ugyan szigorú feltételek mellett, de kifizetik.

A koronavírus elleni oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a május végig terjedő időszakra a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.Ehhez a járványügyi hatóság – a kormány által biztosított 6,4 milliárd forintos fedezetből – kiegészítő díjazást is ad. Kiemelték: a háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek beoltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását. Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák be, majd kor szerint lefelé folytassák. Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált oltásra és nagy részük már megkapta azt a háziorvosnál vagy kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítanak a háziorvosok munkájára.

Fotó: MTVA – Balázs AttilaAzt írták, ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását. A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett előzetes kivizsgálását, beoltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. 
Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály.

fecsego.eu/népszava.eu

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |