| Mobile | RSS

Sajtóközlemény hírek/Európai Parlament//Plenáris összefoglaló: médiaszabadság, Európa jövője, egészségügy


Uniós ügyek
>Plenáris összefoglaló: médiaszabadság, Európa jövője, egészségügy 

Uniós ügyek Tegnap  

Az EP-képviselők befektetési és egészségügyi programokat fogadtak el,megünnepelték a nemzetközi nőnapot és utat nyitottak az Európa jövőjéről szóló konferenciának a márciusi plenáris ülésen.

Plenáris összefoglaló: Európa jövője, az EU4Health és a fogyatékkal élők
Plenáris összefoglaló: Európa jövője, az EU4Health és a fogyatékkal élők 

Médiaszabadság


A képviselők egy szerdai vitában aggályokat vetettek fel a médiaszabadság ellen Lengyelországban, Magyarországon és Szlovéniában elkövetett támadások miatt, és felszólították a Bizottságot, hogy tegyen többet az újságírók védelme érdekében Európában, valamint, hogy állítsa le a kormányok büntetlen fellépését.

Nemzetközi Nőnap


A plenáris ülés a nemzetközi nőnap megünneplésével kezdődött, tisztelegve minden nő előtt, akik a frontvonalban küzdenek a járvány ellen. Az Instagramon élőben jelentkezett Evelyn Regner, lengyel topmodell és Anja Rubik, nőjogi aktivista is.

Idővonal: A nők jogai az EU-ban 

Konferencia Európa jövőjéről


Az Európai Parlament, a Bizottság és az EU Tanácsának vezetői közös nyilatkozatot írtak alá szerdán az Európa jövőjéről szóló konferenciáról. A konferencia célja, hogy az állampolgárok nagyobb szerepet kapjanak az EU jövőbeli politikájának és ambícióinak alakításában. Számos eseményt és vitát rendeznek majd az EU-ban, egy többnyelvű digitális platform segítségével pedig lehetővé teszik, hogy emberek megoszthassák gondolataikat. Egy 2020 végén végzett felmérés szerint a válaszadók háromnegyede úgy gondolja, hogy a konferencia pozitív hatással lenne az EU demokráciájára. A válaszadók fele szeretne maga is bekapcsolódni a folyamatokba.

Az Európai Parlament lefektette a konferencia alapkövét: Sassoli elnök közös nyilatkozatot írt alá a Bizottsággal és a Tanáccsal. 

EU az egészségügyért


A képviselők kedden elfogadták az új EU az egészségügyért (EU4Health) programot, amelynek költségvetése 5,1 milliárd euró. Mindez lehetővé teszi az EU számára, hogy jobban fel tud készülni az országhatárokon túlmutató, súlyos egészségügyi fenyegetések kezelésére, miközben könnyebben elérhetővé teszi a megfizethető gyógyszereket és orvostechnikai eszközöket. A teljes költségvetés ötödét az egészségfejlesztésre és betegségmegelőzésére fordítják.

Az EU egészségpolitikájáról ide kattintva olvashat bővebben.

Mi, miért, hogyan? Minden, amit „az EU az egészségügyért” programról tudnia kell 

InvestEU beruházás ösztönző program


A Parlament csütörtökön elfogadta a stratégiai beruházásokat ösztönző InvestEU programot, mely 26,2 milliárd eurónyi uniós garanciát adhat. Ez lehetővé teszi a befektetési partnerek számára, hogy nagyobb kockázatokat vállaljanak és támogassák azokat a projekteket is, amikről egyébként lemondanának. Az új befektetőket vonzó projektek támogatásával az InvestEU program több mint 372 milliárd eurónyi beruházást hozhat létre az EU-ban, hozzájárulva a fellendüléshez és az EU hosszú távú prioritásainak megvalósításához. A beruházások legalább 30%-ának meg kell felelnie az uniós klímacéloknak.

A program pénzügyi támogatást nyújtott a kkv-knak és a növekedési potenciállal rendelkező vállalatoknak 

Felelősség és elszámoltathatóság


A képviselők szerdán új uniós törvény létrehozására szólítottak, amely biztosíthatja a vállalatok elszámoltathatóságát, ha cselekedeteik kárt okoznak az embereknek, vagy a bolygónak. A vállalatokat számon kell kérni és felelősségre kell vonni, ha megsértik az emberi jogokat, a felelősségteljes kormányzást vagy ártanak a környezetnek.

Emberi jogok, környezeti és vállalati társadalmi felelősségvállalás 

Szén-dioxid-kibocsátási díj


A képviselők támogattáka szén-dioxid-határ kiigazító intézkedés (CBAM) elképzelését, amelynek részeként az EU-nál lazább kibocsátási szabályokkal rendelkező országokból származó termékek behozataláraszén-dioxid-kibocsátási díjat vetnének ki a „kibocsátásáthelyezés” elkerülése érdekében.

Jogállamiság


A képviselők csütörtökön arra sürgették a Bizottságot, hogy haladéktalanul aktiválja a jogállamisági mechanizmust. Kiemelve a régóta fennálló kérdéseket és az egyes országok helyzetének folyamatos romlását, a képviselők azonnali fellépésre szólítottak, hogy így megakadályozzák az EU költségvetésének és értékeinek további károsodását.

Az LMBTIQ-szabadság zónája

Az LMBTIQ-jogok területén egyes tagállamokban, mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban tapasztalható visszalépés miatt az EP-képviselők csütörtökön „LMBTIQ-szabadság zónájának” nyilvánították az EU-t.

A fogyatékkal élők munkához való joga

A képviselők befogadóbb munkaügyi politikákat szorgalmaztak egy szerdán elfogadott állásfoglalásban annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők egyenlő hozzáférést kapjanak a munkaerőpiacon. A fogyatékkal élők ugyanis csak 50% -át foglalkoztatják.

Adózás

Az online platformokon keresztüli értékesítés megadóztatásáról szóló törvénytervezet módosítását javasolták szerdán az EP-képviselők azért, hogy a platformokat az EU-ban történő regisztrációra kényszerítsék, és az adóhatóságokat információcserére kötelezzék.

A képviselők megvitatták az OpenLux-vizsgálatokat is arról, hogy Luxemburg pénzügyi ökoszisztémája hogyan generálja az adókikerülést Európa-szerte, és felszólították a meglévő szabályok betartatására, valamint újak bevezetésére, például az országonkénti jelentésre.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |