| Mobile | RSS

Fontos adatokat titkol el az Orbán-kormány a magyarok elől

március 17, 2021 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: MTI

Az elmúlt egy évben csak a legalapvetőbb adatokat tette közzé az Orbán-kormány a koronavírus-járvány hazai alakulásáról. A kórházakba a “közmédián” kívül nem engedik be az újságírókat, az orvosok – néhány kivétellel – nem nyilatkozhatnak a helyzetről. Az információszerzés lehetőségei korlátozottak, pedig Európában egyáltalán nem ez az általános, a hivatalos tájékoztató honlapok tele vannak információval.

Az intenzív osztályon lévők száma Szlovákiában és Szlovéniában még magyar nyelven is szerepel a kormányzati weblapon, a koronavirus.gov.hu-n viszont nincs fent

– áll az Euronews összefoglalójában, amiben arra próbálnak rámutatni, hogyan próbálja elvágni az információtól a lakosságot a Fidesz-kormány.

Szlovákiában és más uniós tagállamokban, ha valaki arra kíváncsi, hogy a járásban, ahol lakik, hányan vannak intenzíven, hány szabad lélegeztető géppel felszerelt ágy áll még rendelkezésre, azt az állampolgárok néhány kattintással kideríthetik, mert szinte mindenhol részletesebb adatközlés zajlik, mint Magyarországon.

A szlovák hivatalos tájékoztató honlap tele van rendszeresen frissített információkkal. Segítségével részletesen nyomon lehet követni a járvány alakulását, megtudhatjuk például, hogy a saját lakókörnyezetünk mennyire számít gócpontnak.

A legtöbb uniós tagállamban hasonló a helyzet: a kormányok látványos grafikonokkal és részletes adatokkal igyekeznek tájékoztatni a lakosságot a járvány alakulásáról. Ilyen például a francia, a cseh, az olasz, a lengyel, a portugál, a román vagy az észt hivatalos kormányzati tájékoztató honlapok is.

Orbán Viktor Müller Cecíliával karöltve tartja sötétségben a magyarokat

Az EU-s részletességgel szemben a magyar honlapon alig publikálnak adatokat, azokat is nehezen kereshető formában, és időnként hibásan vagy késve. A felrakott számok egy részét ráadásul napról napra törlik.

A megyei fertőzöttségi adatokat például összegezve rakják fel, tehát azokból az a nem túl releváns információ tudható meg, hogy tavaly március óta összesen hány pozitív tesztet végeztek el megyénként. Ha valaki az aktuális helyzetre kíváncsi, össze kell hasonlítania az előző napi adatokat az aznapival. Feltéve, hogy elmentette az előző napi képet, mert azt is naponta törlik a honlapról.

A szlovén és a szlovák hivatalos honlapokon magyar nyelven az alapadatok között elérhető az intenzív osztályon lévő betegek száma és az is, hogy a különböző tesztekből mennyit végeztek el egy nap alatt, miközben ezek nem részei a hazai tájékoztatásnak.

A Fidesz megbénítja az újságírókat

A tájékoztató honlapon és politikusok Facebook-bejegyzésein kívül az operatív törzs “tájékoztatói” és a kormányinfók számítanak forrásnak a járvánnyal kapcsolatban. Ezeken azonban a beérkezett kérdések közül csak néhányra válaszolnak, hetente akár több száz is megválaszolatlanul marad.

A nyilatkozásra kijelölt 2-3 orvost nem könnyű elérni, a többiek pedig maximum név nélkül állnak, állhatnak szóba az újságírókkal. Ha mernek.

„Nincs kitől kérdezni ma Magyarországon. Ha az újságíró talál egy olyan szakértőt, mondjuk egy olyan egészségügyi dolgozót, aki válaszolna a kérdéseire, az nagyon meglepő eset. Merthogy ezek az emberek tartanak attól, hogy milyen következményei lesznek a munkahelyükön annak, hogyha ők egy nyilatkozatot adnak”

– magyarázta Pásztor Emese, a TASZ munkatársa. A szakértő hangsúlyozta, hogy az új egészségügyi szolgálati jogviszony csak tovább ront a helyzeten:

a szerződésekben kifejezetten szerepel olyan kitétel, hogy bizalmasan kell kezelni a munkahelyhez kapcsolódó adatokat.

Nem jutnak be független újságírók a kórházakba

Az Euronews Magyarországon egy éve nem kapott forgatási engedélyt sem kórházban, sem iskolában. Legutóbb másfél hete próbálkoztak, de a csontvázkirakóval szórakozó Kásler Miklós vezette EMMI a

“megértésünket kérve a járványhelyzetre hivatkozva azt válaszolta, hogy csak a közmédia munkatársait engedik be az egészségügyi intézményekbe.”

Ebben is különbözik a Fidesz Magyarországa a többi uniós országtól: a koronavírus elleni küzdelem frontvonalát Belgiumban vagy Szlovákiában, egy járványkórház intenzív osztályán is meg tudta mutatni az Euronews, de a magyar orvosok és ápolók emberfeletti erőfeszítéseit, munkakörülményeit és esetleges problémáit nem ismerheti meg a közvélemény független médiumon keresztül.

fecsego.eu/ellenszél.hu

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |