< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Deszki Közélet, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Irodalom, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Nav, nébih, Rendőrségi hírek, White House / Blog article: Demeter Márta: Újabb 130 milliárddal adósítják el az országot? És hol van az a 4000 milliárd, amit állítólag haderőfejlesztésre szántak? Már azt is kilapátolták a 2022-es bukásukra készülve?

| Mobile | RSS

Demeter Márta: Újabb 130 milliárddal adósítják el az országot? És hol van az a 4000 milliárd, amit állítólag haderőfejlesztésre szántak? Már azt is kilapátolták a 2022-es bukásukra készülve?

GAZDASÁGKÖZÉLETKözzétéve 2021 márc 17.

Demeter Márta LMP-s képviselő.

Kedvező finanszírozási feltételekkel kötött megállapodást Magyarország a haderő fejlesztésére: 348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forintnyi forrást biztosít hazánk harci-védelmi képességének növeléséhez az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK).

Az ECN és a GIEK által nyújtott exporthitel finanszírozás a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló harci-védelmi fejlesztést tesz lehetővé. A forrás a 410 millió euró összegű NASAMS szerződéshez kapcsolódik, amit Magyarország a Norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS szállítóval 2020 novemberében kötött meg.

A haderő speciális beszerzésének 85 százalékát fedezi az exporthitel igénybevétele, amely az állam számára igen kedvező, hozzávetőlegesen megegyezik a devizakötvény-kibocsátás feltételeivel. A futamidő a teljes összeg lehívásától számított nyolc és fél év.

A finanszírozási mód illeszkedik az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) stratégiájába. Egyrészt hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország több lábon álljon a hitelfelvételek szempontjából.

Másrészt az ügylettel hosszabbodik az államadósság átlagos hátralevő futamideje is.

szerző. Demeter Márta, LMP-s parlamenti képviselő.

forrás: OLKT

Leave a Reply 152 megnézve, 1 alkalommal mai nap |