| Mobile | RSS

Sajtóközlemény/Hirek Európai Parlament A gazdaság, az oktatás és a bevándorlás is kiemelt téma az új EU-Afrika stratégiában

Nagyvilág Tegnap  

Afrikában 390 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Az új EU-Afrika stratégia az egyenlőtlenségek elleni küzdelemre és a fenntartható gazdaság kialakítására hívja fel a figyelmet.

EU-Afrika: új partnerség a jövőért 

Az afrikai és az európai társadalmak ugyanazon kihívásokkal néznek szembe, a koronavírus járvány és az éghajlatváltozás mindenkit érint, éppen ezért szorosabb és igazságosabb együttműködésre van szükség.

Harc az egyenlőtlenségek ellen


Havonta körülbelül egymillió afrikai lép be a munkaerőpiacra. Ugyanakkor több mint 390 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, míg a 18–24 évesek kevesebb mint 10% -a vesz részt valamilyen középfokú oktatásba vagy képzésbe.

A Bizottság által márciusban bejelentett EU-Afrika stratégiája kiemelten foglalkozik az egyenlőtlenségek elleni küzdelemmel, a fiatalok helyzetével és a nők szerepének erősítésével.

Chrysoula Zacharopoulou (Renew europe, francia), az EP-jelentés szerzője hangsúlyozza, hogy biztosítani kell a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, és a fiataloknak – különösen a nőknek és a lányoknak – a munkaerőpiacra való belépéshez szükséges készségeket.

Fontosak a gyermek- és kényszermunka elleni intézkedések és az informális foglalkoztatásról a formális foglalkoztatásra való áttérés is. Az informális szektor az összes afrikai foglalkoztatás ugyanis közel 86% -át teszi ki.

Az új stratégia további célja a nemzeti egészségügyi rendszerek erősítése, hogy felkészültebbek legyenek egy jövőbeli válságra. A képviselők szorosabb együttműködést várnak az EU és Afrika között a kutatás és az innováció terén az eszközök és gyógyszerek helyi előállításának fellendítése érdekében.

Afrika importfüggőségének csökkentése

A jelentés szerint az EU és Afrika viszonyának „túl kell lépnie az adományozó-átvevő kapcsolaton”, Afrika belföldi termelésének támogatásával a fenntartható beruházások által.

Javasolja az afrikai belső kereskedelem fellendítését is egy kontinentális szabadkereskedelmi térség létrehozásával, a közlekedési infrastruktúrába történő beruházásokkal és a globális piacokhoz való jobb hozzáféréssel.

A köz- és magánszféra közötti kapcsolatot, valamint a kis- és középvállalkozások finanszírozását is elengedhetetlennek tartja, mivel a kkv-k képviselik az afrikai vállalkozások 95% -át, és a magánszektornak várhatóan meghatározó szerepe lesz a Covid utáni helyreállítási időszakban.

Az EP-képviselők kiemelték: minden megállapodásnak összhangban kell lennie az emberi jogokkal, a munkaügyi és a környezetvédelmi normákkal, és az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival.

A jelentés felszólítja a nemzetközi hitelezőket is, például a Nemzetközi Valutaalapot és a Világbankot, hogy tegyenek többet az afrikai országok adósságterheinek enyhítéséért, amelyeket a világjárvány súlyosbított.

Együtt a zöld és digitális átmenetért


2019-ben csaknem 16,6 millió afrikait érintettek az extrém időjárási események, 195% -kal többet, mint 2018-ban. A jelentés a fenntartható közlekedésbe, a zöld infrastruktúrába és a megújuló energiába való beruházásokkal sürgeti a körkörös gazdaságra való átállást. Szükségesnek tartja továbbá Afrika egyedülálló biológiai sokszínűségének és őslakos közösségeinek védelmét, valamint a nyersanyagok tisztességes és fenntartható kiaknázását. Az EU Afrikából származó importjának ugyanis ez teszik ki a 49% -át.

Szolidaritáson alapuló bevándorlás politika


2015 óta az EU és az afrikai országok egységes megközelítést dolgoztak ki a bevándorlás kezelésére, ami az illegális bevándorlás csökkenéséhez vezetett. Maradtak azonban kihívások, továbbra is életveszélyesek lehetnek a Földközi-tenger térségében az illegális átkelések, melyek és bűnözői hálózatokat táplálják.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy az EU és Afrika új kapcsolatának középpontjában a menekültek és a bevándorlók méltóságának kell lennie, a bevándorlással kapcsolatban pedig meg kell osztani a felelősséget az európai célországok és az afrikai kiinduló országok között. Hangsúlyozzák azt is, hogy garantálni kell a méltányos menekültügyi eljárásokat, és körkörös bevándorláspolitikát kell kialakítani, amely lehetőséget adna a képzett és szakképzetlen munkavállalók számára.

Az EP-képviselők március 25-én szavaznak a Parlament új EU-Afrika stratégiáról szóló javaslatairól.

Az EU és Afrika kapcsolatáról ide kattintva olvashat bővebben.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |