| Mobile | RSS

EU-évforduló Von der Leyen: összefogásra van szükség a rasszizmus felszámolásához    Brüsszel, 2021. március 19., péntek (MTI)

– Összefogásra van szükség az emberi jogok előmozdítását, védelmét és megvalósítását veszélyeztető rasszizmus, faji megkülönböztetés és idegengyűlölet minden formájának felszámolásához – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az első európai rasszizmusellenes csúcstalálkozón elmondott beszédében pénteken.

    Ursula von der Leyen a faji megkülönböztetés felszámolásának március 21-én esedékes nemzetközi napja alkalmából tartott rendezvényen kijelentette, összefogásra van szükség az európai uniós intézmények között, a tagállamokkal, a bűnüldöző hatáságokkal, valamint a civil társadalommal a munkahelyen, a nyílt utcán, valamint az online térben megjelenő rasszizmus megszüntetésére.
    “A rasszizmus közöttünk van. Benne van a fekete bőrű futballisták elleni rágalomban, a roma származásúak megkülönböztetésében, a zsidók elleni összeesküvés-elméletekben és a migránsok és menekültek elleni erőszakban és bizalmatlanságban” – fogalmazott.
    Noha az Európai Unió az alapszerződésében tett ígéretet arra, hogy küzd a diszkrimináció ellen, és harcol a valódi egyenlőségért Európában, a rasszizmus elleni küzdelemhez mindenki hozzájárulására szükség van. Brüsszelen túl, minden tagállamban, egész Európában – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.
    Az évforduló alkalmából Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben kiemelte: noha a rasszizmus, az idegengyűlölet és faji megkülönböztetés különböző formában jelentkezik, erőszakot, zaklatásokat, valamint a befogadás hiányát eredményezi.
    Szavai szerint a koronavírus-járvány feltárta a rasszizmus és a diszkrimináció társadalmi jelenlétét, és tovább mélyítette a már meglévő szakadékokat, fokozva a kisebbségekre nehezedő nyomást.
    Arra emlékeztetett, hogy a faji megkülönböztetés minden formájának fölszámolásáról szóló, 2002-ben Durbanben rendezett rasszizmusellenes ENSZ-konferencián elfogadott nemzetközi nyilatkozat továbbra is iránytű marad az igazságosabb és befogadóbb társadalom felé vezető közös úton.
    “Fogjunk össze, és mutassunk példát egy rasszizmus nélküli világ érdekében” – fogalmazott.
    Az Európai Unió ismételten megerősíti a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet minden formájának felszámolása iránti töretlen elkötelezettségét – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |