| Mobile | RSS

A Magyar Orvosi Kamara drámai hangvételű közleményben kér azonnali jelentős szigorításokat a kormánytól

BELFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 márc 22.

Rendkívüli hír

Drámai hangvételű, a lakosság és a kormányzati döntéshozók felé is komoly kéréseket megfogalmazó közleményt tett közzé hétfőn este a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.Ennek lényege az, hogy mivel elfogytak a vezényelhető emberek az egészségügyben, amely egyébként is extrém terhelés alatt áll, ezért drasztikusan csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusszámot, hogy az új fertőzések üteme lassuljon, és így az egészségügy terhelése enyhülhessen. Az emberektől minél ritkábban végzett bevásárlást, a rokonlátogatások, belföldi utazások mellőzését, a döntéshozóktól a bevásárlóközpontok és plázák azonnali bezárását, a boltokban látogatási létszámkorlátot, a köztereken pedig beszélgetési létszámkorlátot követel a kamara. A drámai hangvételű közleménynek az elmúlt napokban már voltak előzményei, amelyeket a közlemény alatt be is mutatunk.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége az alábbi közleményt tette közzé hétfőn este fél 6 tájban a súlyosbodó járványhelyzet teendőiről. A közleményt szó szerint közzétesszzük, a kiemelések tőlünk származnak:

“A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért.”

A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.

A járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást.

A HELYZET RENDKÍVÜL SÚLYOS, EZÉRT A MAGYAR ORVOSI KAMARA ELNÖKSÉGE MINDENKITŐL AZT KÉRI, HOGY CSAK RENDKÍVÜL INDOKOLT ESETBEN MOZDULJON KI OTTHONRÓL.

Kérjük a lakosságot, hogy 

  • tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát.

Kérjük a döntéshozókat, hogy

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.”

Mi most a helyzet és mit mondott Orbán Viktor?

A MOK drámai hangvételű közleménye azután érkezett, hogy a hétvégén bemutattuk: már túlcsordult a magyar kórházi rendszer az extrém terhelés miatt, ami azt jelenti, hogy több súlyos beteget kellett már eddig is ellátniuk, mint az elméleti kapacitáskorlát. Ez pedig az ellátás színvonalára sajnos negatív hatású, főleg, ha tartósan fennálló állapotról beszélünk. Vasárnap már arról érkezett hír Szegedről, hogy sajnos válogatniuk kellett a betegeik között, annyira nagy volt már a túlterhelés. Hétfőn délelőtt pedig a MOK Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete kezdett tréning szervezésbe azoknak, akik hajlandóak önkéntesként beállni a kórházakba a koronavírusos eseteknél való segítségnyújtáshoz. Ezután hétfőn este már arról érkezett hír, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság is egészségügyi tanuló és végzettségű önkénteseket kezdett toborozni a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére.

A múltbeli magyar és nemzetközi tapasztalatok alapján

EZEKBEN A NAPOKBAN MÁR MEGGYŐZŐEN LÁTNI KELLENE, HOGY ELKEZD CSÖKKENI A NAPI KORONAVÍRUSOS ÚJ FERTŐZÉSSZÁM A MÁRCIUS 8-TÓL HATÁLYOS KORLÁTOZÁSOK MIATT. HA PEDIG EZ NEM ÍGY LESZ, AKKOR AZ NAGYOBB SZIGOR SZÜKSÉGESSÉGE IRÁNYÁBA MUTAT A KORLÁTOZÁSOKNÁL.

Ennek lehetőségére múlt pénteki rádióinterjúban már Orbán Viktor kormányfő is utalt, amikor bejelentette az egyhetes hosszabbítást a korlátozásokban (március 22-től március 29-ig), és jelezte, hogy a húsvét “‘különösen kockázatos időpont”, mert felkerekedik az ország, mindenki mindenkit meglátogat, a “lányokat, asszonyokat meglocsoljuk”, sok a kontaktusszám, ezért “külön kezelendő” járványkezelési szempontból. Ezért múlt pénteken azt mondta, hogy ezen a héten a számok ismeretében ismét dönt a kormány a március 29-ig meghosszabbított korlátozások sorsáról.

fecsego.eu/OLKT

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál az EP, EU, EUB média partnere
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál
Leave a Reply 265 megnézve, 1 alkalommal mai nap |