| Mobile | RSS

Összeomlott a pécsi kórház!

EGÉSZSÉGÜGYKÖZÉLETKözzétéve 2021 márc 23.

Budapest, 2020. november 26. Örkényi Zsolt, az Inter-Európa Mentõszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentõegységének mentõtechnikusa védõruhát visel, mialatt egy koronavírussal fertõzött, lélegeztetett beteget szállítanak Budapesten 2020. november 4-én. A koronavírussal fertõzött, vagy fertõzésgyanús betegeknél kötelezõ a védõruha – a felvétel sorrendje szerint védõoverál, FFP2-es maszk, három pár leragasztott kesztyû és védõszemüveg – használata. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentõautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetõk benne. A mentõautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. MTI/Balogh Zoltán

Baranyában annyira magas a betegek száma, hogy újabb és újabb koronavírus-részlegeket kell kialakítani az egészségügyi intézményekben – írja az ATV.

A csatorna szerint a Pécsi Tudományegyetem négyszázágyas klinikáján a 4-5. emeleti műtőket is koronavírusos betegek kezelésére alkalmas intenzív osztállyá alakították át. A sebészek és az érsebészek a szomszédos szívcentrumba járnak hetente kétszer műteni.

Az ATV értesülései szerint a legnagyobb gondot a helyhiány mellett a személyzet leterheltsége okozza, ezért egyre több olyan egészségügyi dolgozót állítanak be sárga és vörös vonal mögötti betegek ellátására, akik korábban ezeken a részlegeken nem dolgoztak.

A Magyar Orvosi Kamara hétfőn azt írta, hogy az országban a kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |