| Mobile | RSS

Szakszervezetek: Be fogjuk szüntetni a munkát Magyarországon!

GAZDASÁGKÖZÉLETFrissítve: 2021 márc 22.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke./Fotó. MTI

Nemcsak a fővárosi közlekedésben várható leállás a következő hetekben. Több más cég is munkabeszüntetéssel akar nyomatékot adni béremelési követeléseinek.

Már beszámoltunk arról, hogy a BKV szakszervezetei péntek este bejelentették kollektív munkaügyi vita kezdeményezésüket hat százalékos bér- és tíz százalékos cafeteriaemelés érdekében. A kollektív munkaügyi vita azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, sztrájk kezdeményezhető.

Mint kiderült, a szakszervezetek érdekérvényesítését összehangoló Bérszövetség: sehol sem fogadja el a nulla százalékos béremelést és a hozzá csatlakozott érdekképviseletek egyszerre indítottak kollektív munkaügyi vitát tucatnyi cégnél és intézménynél. A fővárosban az összefogás tagja a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. Csatlakoztak azonban több fővárosi közműcég dolgozói is, akiket a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél,  a FŐKERT Zrt.-nél, az Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit kft.-nél, a Budapest Közút Zrt.-nél működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 képvisel.

A fővárosi nagy közműcégek közül csak a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói maradtak ki a béremelési követelésből. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Narancs.hu érdeklődésére elmondta, e két fővárosi közműcég dolgozóit a Liga Szakszervezetek képviselik. A Bérszövetség alakulásakor jelezték csatlakozási szándékukat, amitől végül elálltak, ezért nem vesznek részt a sztrájkindítási folyamatban.

A Narancs információi szerint a szövetség tagjai a fővárosi tulajdonú cégeknél dolgozók ügyében Karácsony Gergely főpolgármesternek írt levélben kezdeményeztek bértárgyalást. Elégedetlenek ugyanis azzal, hogy a főváros most nem lát lehetőséget a béremelésre, a szakszervezetek viszont egységesen hat százalékot tartanának reálisnak. Közölték, hogy „a szerveződésben résztvevők természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel – s azzal is, hogy kormány tudatosan teszi tönkre az önkormányzatokat –, a béremeléstől ennek ellenére nem tekinthetnek el, s további közös, egységes akciókat terveznek” a hat százalékos keresetnövelésért”.

Narancs megjegyzi, hogy az érdekképviseleteknek ez az összefogása példa nélküli a hazai szakszervezeti fellépések történetében. Egyébként az egyeztetés ideje alatt is kezdeményezhető figyelmeztető sztrájk egy alkalommal, de annak időtartama a két órát nem haladhatja meg.

fecsegoe.eu/OLKT

Leave a Reply 365 megnézve, 1 alkalommal mai nap |