| Mobile | RSS

Szél Bernadett lerántotta a leplet Orbán Viktor feltűnő aktivitásáról az egyszülős családokkal kapcsolatban

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 márc 23.

Orbán Viktor- “Egyeztetés a családszervezetekkel”

Megosztás

Orbán Viktor feltűnő aktivitásba kezdett az egyszülős családokkal kapcsolatban.A kormányzati oldalon rögtön meg is jelent, hogy mi mindennel segíti a kormány az egyszülősöket. Nézzük a tényeket!

📌

Azt írják, “az egyszülős családokat is megilleti a legtöbb, családoknak járó adókedvezmény és otthonteremtési támogatás” – megilleti, csak éppen sokan nem tudják igénybe venni. Az egyszülősök jellemzően alacsonyan fizető állásokban dolgoznak, amiben nem tudják maximálisan kihasználni az adókedvezményt. A kormány családtámogatásai tipikusan a jól kereső, megtakarításokkal rendelkező, hitelképes családoknak nyújtanak segítséget – az egyszülős családoknak viszont közel fele szegénységben él.

📌

“A magasabb összegű családi pótlék mellett az egyszülős családok gyermekei, a nagycsaládosokhoz hasonlóan előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél” – Igen, a 13 éve (!) nem emelkedő, azóta értékének egyharmadát elveszített családi pótlék, ami 1500 forint pluszt jelent az egyszülősök esetében. A bölcsődei előnyben részesítést pedig – hasonlóan más nagycsaládos kedvezmények egyszülősökre való kiterjesztéséhez – én javasoltam a kormánynak. Csak előbbit vették át. Legutóbb a bölcsődei gondozási díjat sem törölték el az ő esetükben.

📌

“Ugyancsak elérhető számukra a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme: élhetnek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a falusi csokkal, illetve a csokhoz kapcsolódó kölcsönnel. – ez mind-mind olyan támogatás, amihez jelentős önrész kell. Az egyszülősök döntő többsége nem tudja igénybe venni ezeket a támogatásokat, mert nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezik – ismétlem, a családok közel fele szegénységben él.

📌

Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén igénybe vehető 5 millió forintos áfa-visszaigénylés lehetősége – ld. előző pont. Erről csak annyit, hogy a járvány alatt olyan egyszülősök fordultak hozzám, akik nemhogy új lakást nem vásárolnak vagy építenek, de konkrétan a lakhatásuk van veszélyben, mert nem tudják fizetni az albérletet az állásuk elvesztése miatt. Mennyire érzékelik az egyszülősök valódi problémáit? Új lakás, új autó – hol él a kormány?

📌

“Félmilliárd forinttal segítettük az egyedülálló szülők életvitelét segítő egyszülős központok létrehozását”. – Igen, ezt is javasoltam a 10 pontos javaslatcsomagomban, hogy minden megyében jöjjön létre egy egyszülős központ. Éppen ennek a központnak köszönhetően tudjuk, hogy milyen súlyos helyzetben vannak most az egyszülős családok: megsokszorozódott a központhoz fordulók száma. Döntően anyagi segélyt kérnek, tanszereket, laptopot a digitális oktatáshoz.Hol van a kormány? Egy civil szervezet által fenntartott központnak kell ellátni az állam feladatait? Hol van itt az állami szerepvállalás?Ha a szavakon és a PR-akciókon túl valóban segíteni akar a kormány az egyedülálló szülőknek, akkor gyorssegélyt ad a bajba jutott családoknak, megduplázza a családi pótlékot, a nagycsaládos kedvezményeket kiterjeszti az egyszülősökre, eltörli a bölcsődei gondozási díjat, lakhatási támogatást és meghosszabbított álláskeresési járadékot ad, és fizetett pótszabadságot biztosít a gyermekükkel otthon maradó szülőknek.

❗️

Ne abból induljon ki a kormány, hogy mindenki olyan jól él, mint ők.Az egyszülős családok valósága a nélkülözés valósága. Illene ehhez igazítani a családtámogatásaikat.#SzelBernadett#Magyarország#egyszülőscsaládok

forrás:OLKT

Leave a Reply 44 megnézve, 1 alkalommal mai nap |