| Mobile | RSS

Szijjártó Péter közölte, hogy v nem akar új hidegháborút

RÖVIDENTEGNAP, 18:06

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitja az Invented and made in Europe című rendezvényt Magyarország unió mellé rendelt képviseletén, Brüsszelben 2019. december 9-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitja az Invented and made in Europe című rendezvényt Magyarország unió mellé rendelt képviseletén, Brüsszelben 2019. december 9-én.Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Magyarország a NATO elkötelezett és szolidáris tagjaként nem akar új hidegháborút, nem akar új ellenségeskedést sem Kelet és Nyugat között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülésének szünetében.

Szijjártó megnyugtató álláspontja mellett azzal érvelt:

„mi Közép-Európában élünk, megértettük a történelem leckéit, és pontosan tudjuk, hogy a nyugalom, a béke, a kulturált együttműködés, valamint a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd jó a közép-európaiaknak”.

Magyarország nem akar a Kelet-Nyugat közötti ellenségeskedést, főleg akkor, amikor a világ közös, a koronavírus-járvány jelentette kihívással néz szembe. Most az emberek életét és egészségét kell megvédeni, ezért a nemzetközi együttműködés szerepe most nagyobb, mint valaha!

A biztonsági kihívások, migráció stb. szokásos panelek mellett Szijjártó arról és beszélt, a NATO jövőbeni erősítéséhez szükséges hadiipari beruházások tekintetében Magyarország elkötelezett saját hadiiparának újjáépítése mellett. Ehhez – magas hozzáadott értéket és csúcstechnológiát képviselő német vállalatokkal kötött megállapodások alapján – komoly védelmi ipari fejlesztések zajlanak.

Az Ukrajnával ápolt NATO-kapcsolatokkal összefüggő kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, Ukrajnában sorra születtek azok a politikai és törvényhozási döntések, amelyek tovább nehezítik a magyar nemzeti közösség életét Kárpátalján. A korábbi ígérgetés és fogadkozás dacára a helyzet nem a jó irányba halad. Mindaddig, amíg Ukrajnában a nemzetiségi jogok szisztematikus megsértése zajlik, addig Magyarország nem tud hozzájárulni a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének miniszteri szintű megtartásához.

„Mi szolidárisak vagyunk a szövetséggel, azt várjuk, hogy a szövetségesek is szolidárisak legyenek velünk egy olyan kérdésben, ami rendkívül fontos” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

fecsego.eu/röviden.hu

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |