| Mobile | RSS

Ellenőriznék a tanárok gépeit – reagált az iskolafenntartó

Juhász DánielPublikálás dátuma2021.03.24. 19:49

Képünk illusztráció.
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

Nemcsak a munkahelyi, de még a pedagógusok saját, otthoni számítástechnikai eszközeibe is bele szeretne nézni az egyik tankerület.

Aggasztó, a pedagógusoknak kiküldött megállapodás-tervezetet tett közzé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Amennyiben valaki aláírja a dokumentumot, azzal felhatalmazást ad a tankerület munkatársainak, hogy egy előre egyeztetett ellenőrzés során betekinthessenek a munkához használt eszközökbe. A mostani iskolazár és digitális oktatás idején ezt távolról is meg tudnák tenni. A megállapodásban ugyan kitérnek arra, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de leírják azt is, ettől eltérhetnek, ha az adott fájl elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy az magánjellegű – ha ez később kiderül, akkor persze „haladéktalanul fel kell hagyni” a fájl ellenőrzésével. Egy másik pontban viszont már azt írják, egy mappát a munkáltató „megnyittathatja” a foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén pedig az ellenőrző személy maga nyitja meg – még akkor is, ha elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy „a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”. A PDSZ szerint mindez az jelenti, hogy lényegében semmi sem maradhat rejtve a tankerületek elől. A szakszervezet arra figyelmeztette a pedagógusokat, hogy a megállapodást nem kötelesek aláírni, s az aláírásra más sem kötelezheti őket – még akkor sem, ha az adott számítógépet a munkáltatótól kapták használatba. Szerintük ez az ellenőrzési eljárás jogellenes is. „Senkinek, semmi köze a saját eszközeidhez, pláne nincs köze a saját levelezésedhez, közösségi médiában folytatott tevékenységedhez, fájljaidhoz, fotóidhoz” – írták. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ lapunknak elismerte: egy tankerület valóban kötött ilyen megállapodást „kizárólag informatikai biztonsági céllal”. Arra a kérdésre nem kaptunk választ, erre pontosan miért van szükség, s milyen garanciái vannak, hogy a pedagógusok tudtán kívül valóban ne „ellenőrizhesse” senki a számítógépeiket. Azt viszont hozzátették: a PDSZ egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében.  Az ügyben kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.

Legalább 60 tanárt vitt el a járvány

Azonnali találkozót kezdeményezett Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterével a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy az iskolák április 7-re tervezett újranyitásáról, valamint a tanárok és más oktatási dolgozók oltásáról egyeztessenek. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak elmondta: az utóbbi hetekben több mint tíz, szeptember óta pedig már hatvan kollégájukról tudják biztosan, hogy koronavírus-fertőzést követően halt meg. Hozzátette: sokan közülük ma is élhetnének, ha a kormány nem halogatja az utolsó pillanatig az iskolazárást.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |